Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Svájcban megszavazták: legfeljebb egymillió forintnyi nyugdíj

Svájcban megszavazták: legfeljebb egymillió forintnyi nyugdíj

telex.hu/Bakró-Nagy Ferenc

De nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére.

 

A svájciak meggyőző többséggel megszavazták vasárnap a 13. havi nyugdíj bevezetését, de nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére. Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak az előrejelzettnél nagyobb hányada, 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat. A javaslatot, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, ennél is nagyobb többség, 75 százalék utasította el.

A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából (AHV) járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik. A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a „nyugdíjemelést” annak hatalmas anyagi terhei miatt. A svájciak korábban óvatosan viszonyultak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak, határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank (500 ezer forint) a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál (1 millió forint). Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank (1,5 millió forint) nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400 (1 ,8 millió forint), a nők pedig 3000 frank (1,2 millió forint) nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.