MENÜ
2024. árpilis 24.
György
RS hibrid

RS hibrid

hvg.hu

A legújabb, sportos Skoda Octavia a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozik be hivatalosan.

A cseh márka közzétette az első hivatalos anyagot a jövőben hibridként is elérhető és 245 lóerős teljesítményű autójáról, amiből egyszerre jöhet a limuzin és a kombi változat is.
Mivel a hagyományos dízel- és benzinmotoros változatok mellett egyértelműen a hibrid a legérdekesebb újdonság, erre teszi a bemutatón a hangsúlyt a Mlada Boleslav-i márka is. A hivatalosan Skoda Octavia RS iV névre hallgató modell plug-in hibridként komoly újdonság, kereken 20 évvel azután, hogy először megjelent a cseh márka kínálatában a sportos vonalat képviselő RS variáns.
A hibridben a hírek szerint az 1.4 literes TSI benzines egység mellé csatlakozik az elektromos meghajtás, ezek együttes teljesítménye 180 kW, 245 lóerő lesz 400 Nm-es maximális rendszernyomatékkal.
Az RS Octavia persze megjelenésében is jelentősen eltér majd a jelenlegi negyedik generációs normál Octaviáktól. Más ütközőelemek, nagyobb légbeömlők, látványos szpojler és a hangsúlyos fekete karosszériaelemek mutatják majd, melyik változatról is van szó.
Bár nincs még megerősítve hivatalosan, de ahogyan említettük, háromféle változat lesz tehát az új Octavia RS-ből motorváltozat szerint. Az egyik a konvencionális 2.0 literes TSI (245 LE) motorral, a másik egy ugyan ilyen méretű tehát 2.0 literes TDI (200 LE), érdekesség, hogy egyedül a dízel kap összkerékhajtást.
A konnektoros hibrid változatban egyébiránt az új Golf GTE technológiája köszön vissza. Ennek megfelelően egy 13 kWh-s akkupakk támogatja majd az elektromos hajtást, amivel – várhatóan – akár 60 kilométert is megtehet elektromos módban az új sport Skoda.