MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Pofonegyszerű megoldással növelik a napelemek hatékonyságát

Pofonegyszerű megoldással növelik a napelemek hatékonyságát

alternativenergia.hu

A szakértők szerint felfedezésük hozzájárulhat a vékonyabb, könnyebb és rugalmasabb fotovoltaikus panelek megalkotásához.

Egy új kutatás alapján a fotovoltaikus cellák egyszerű, sakktáblára emlékeztető elrendezésével látványosan javítható a panelek hatékonysága, aminek köszönhetően olcsóbbá válhat a technológia.

A megújuló energiák szektorában folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy miként növelhetik a hatékonyságot. Az egyik fő stratégiát az jelenti, hogy megpróbálják emelni a fotovoltaikus cellák által elnyelt sugárzás mértékét, ezzel ugyanis a megtermelt energia mennyiségét is befolyásolhatják. A napelemek gyártásához használt szilícium előállítása igen költséges, ezért a jobb elrendezéssel vékonyabb és olcsóbb panelek hozhatóak létre.

Egy friss tanulmány alapján 125 százalékkal javíthatja a napelemek elnyelő-képességét, ha a cellákat sakktáblaszerű mintában helyezik el őket – áll a Yorki Egyetem közleményében. A szakértők szerint felfedezésük hozzájárulhat a vékonyabb, könnyebb és rugalmasabb fotovoltaikus panelek megalkotásához.

A Yorki Egyetem és a Lisszaboni NOVA Egyetem csapata azt vizsgálta, hogy a cellák különböző felszíni elrendezései miként hatnak a panelek sugárzáselnyelő-képességére. Az eredmények azt mutatták, hogy a sakktáblára hasonlító minta növeli a fénytörést, ami hozzájárulhat, hogy a napelem több napsugárzást alakíthasson árammá.

Christian Schuster, a Yorki Egyetem fizikusa szerint igen egyszerű módszer ez a vékony panelek hatékonyságának növelésére. Mint mondta, az elrendezésük hatása még a kifinomultabb mintákét is felülmúlja. Schuster úgy véli, hogy felfedezésüknek köszönhetően a cellákat vékonyabb és rugalmasabb panelekké illeszthetik össze, melyeket így még több területen alkalmazhatnak. Az eredmények ráadásul nemcsak a napelemek és a LED-ek szektorában kamatoztathatóak, hanem akár a zajvédő pajzsok, a széltörő panelek és a csúszásgátló felületek fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Schuster szerint a sakktáblás elrendezéssel lényegében tízszer több energiát állíthatnak elő ugyanannyi sugárzáselnyelő anyaggal. A szakértő kiemelte, a legújabb adataik komolyan hathatnak a napelemek fejlődésére, és így elősegíthetik a szénlábnyom csökkentését.