Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Öregségi nyugdíj számítása, nyugdíjkorhatár Ausztriában

Öregségi nyugdíj számítása, nyugdíjkorhatár Ausztriában

profitline.hu • fotó: expatica.com

Ausztriában az általános nyugdíj korhatár férfiak esetében 65, míg a nők esetében pedig 60 év.

Ki és milyen feltételekkel kaphat jelenleg öregségi nyugdíjat Ausztriában? Mennyi az osztrák nyugdíjkorhatár férfiak és hölgyek esetében? Hogyan, mi alapján számítják ki Ausztriában az öregségi nyugdíját valakinek? Hogyan lehet nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában? Van-e minimálnyugdíj Ausztriában? A sok-sok felmerülő kérdésre választ kaphatunk az Osztrák Pénzügyek elnevezésű (magyar nyelvű) pénzügyi portálon (osztrakpenzugyek.hu).

Az, hogy valaki mikor mehet nyugdíjba, az a születési idejétől (azaz a korától) függ. Jelen pillanatban Ausztriában az általános nyugdíj korhatár férfiak esetében 65, míg a nők esetében pedig 60 év - írja az Osztrák Pénzügyek portál.

2024-től a nők nyugdíjkorhatára folyamatosan hozzá lesz igazítva a férfiakéhoz és 2033-tól pedig egységesen 65 év lesz a nyugdíjkorhatár mindkét nem esetében. Az 1963 december 1. előtt született hölgyek még 60 éves korban mehetnek nyugdíjba, a 1968 június 2. után születtek pedig már 65 évesen.

Mik az öregségi nyugdíjnak a feltételei Ausztriában?

Szükség van mindenképp 180 hónap, vagyis 15 év társadalombiztosítási időtartamra, ebből legalább 84 hónap, vagyis 7 év egy keresőtevékenységhez kell, hogy kötődjön. Ebbe az időszakba beleszámít a közeli hozzátartozó vagy fogyatékos gyermek ápolásával töltött idő is.

Hogy számítják ki a nyugdíjasok nyugdíját Ausztriában?

Az 1955. január 01. után született állampolgárok esetében egy úgynevezett nyugdíjszámla „Pensionskonto” alapján kerül kiszámításra a nyugdíjjogosultság. A 2004 előtt szerzett biztosítási időtartamokra kapunk egy kezdeti jóváírást, úgynevezett „Kontoerstgutschrift-et” és a 2004 december 31 utáni biztosítási időtartamok után pedig a járulékalapunk 1,78%-a kerül jóváírásra éves szinten a nyugdíjszámlánkon.

Mi történik, ha valaki szeretne nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában?

Minden további nélkül megtehető ez, a nyugdíj mellett korlátozások nélkül lehet dolgozni, ez nem is jár semmilyen levonással, sőt inkább növeli a nyugdíjunkat abban az esetben, ha a nyugdíj folyósítása mellett végzünk keresőtevékenységet körülbelül éves szinten egy 4,2%-os bónusszal számolhatunk, hogyha pedig nem vesszük igénybe a nyugdíjunkat, hanem eltoljuk ennek a megigénylését, akkor körülbelül minden munkával töltött év egy 10%-os nyugdíj emelkedést eredményez - írja a pénzügyi portál.

Van-e minimumnyugdíj Ausztriában?

Ausztriában nincs minimálnyugdíj, azonban, hogyha az Ön nyugdíj jogosultsága nem éri el a létminimumot és az igénylő Ausztriában él, akkor kiegészítésre kerül a nyugdíjból származó jövedelme. Amennyiben külföldön él, akkor erre nincs jogosultsága. Ez azonban nem minimálnyugdíj hanem egy szociális juttatás, amit „Ausgleichzulage”-nak hívnak és függ az egyéb nyugdíj melletti jövedelmünktől, házastársunk jövedelmétől, ingatlan bérbeadásból, vagy bármi másból származó jövedelemtől. Abban az esetben, hogyha egy naptári éven belül 60 napnál több időt valaki külföldön tölt, akkor ez a kiegészítés nem jár.

Mi történik, ha több országban is rendelkezik valaki nyugdíj jogosultsággal?

Ebben az esetben a biztosítási időtartamot, amit az ember mondjuk külföldön akár Magyarországon szerzett, Ausztriában a biztosítás szempontjából beszámítanak és abban az esetben, hogyha külföldön nem szerzett annyi jogosultságot, ahonnét önálló nyugdíjat kaphatna, akkor a nyugdíjmegállapításnál is Ausztriában veszik figyelembe, hogyha viszont külföldön önálló jogosultságot szerzett, akkor megkapja az ottani járó összeget, Ausztriában pedig az osztrák biztosítási időtartamok alapján megállapított nyugdíjat.

Milyen levonásokkal kell számolnunk a nyugdíj folyósításakor Ausztriában?

A bruttó nyugdíjból levonásra kerül 5,1% betegbiztosítási járulék, valamint a személyi jövedelemadó. Példán keresztül érzékeltetve egy 909 € bruttó nyugdíj estében 46 € sozialversicherung, 0 Lohnsteuer, tehát 863 € lesz a nettó nyugdíj, ami mondjuk, ha valakinek 2.000 € bruttó nyugdíjjogosultsága van, akkor 102 € TB járulék 274 € személyi jövedelemadó és így a 2.000 €-ból 1623 € fog megkapni havi szinten nettóban, nyugdíjjárulékot természetesen nem kell a nyugdíjjárulék után fizetni.