Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Méz, lekvár: tovább szigorítanak

Méz, lekvár: tovább szigorítanak

agraragazat.hu/Kohout Zoltán

Cél, hogy segítsék a fogyasztókat a megalapozottabb döntéshozatalban.

Az Európai Parlament április 10-én megszavazta a fogyasztók tájékoztatásának javítását bizonyos „reggeli” élelmiszerekkel kapcsolatban, ideértve a méz eredetmegjelölésének átláthatóbbá tételét, a csökkentett cukortartalmú gyümölcslevek új kategóriáit, valamint a lekvárok gyümölcstartalmának növelését. A most elfogadott megállapodás célja, hogy segítse a fogyasztókat a megalapozottabb döntéshozatalban és fokozottabban védje a méhészek gazdasági-morális érdekeit a hamisított termékekkel szemben.

Az élelmiszer-csalás elleni küzdelmet célzó új szabályok előírják, hogy a mézkeverékeken fel kell tüntetni a származási országot és az egyes mennyiségek százalékos arányát az üveg címkéjén. A tagállamok a százalékos arány nyilvánosságra hozatalát a négy legnagyobb részre korlátozhatják.

Korábban a különböző eredetű mézkeverékek kevésbé voltak átláthatóak, vagy „EU-s és nem uniós országokból származó méz keveréke”, „EU-ból származó méz keveréke”, vagy „nem az EU-ból származó méz keveréke” címkével látták el.

Az Európai Bizottság 2023 áprilisában terjesztett elő a javaslatot a méz és más élelmiszerek átláthatóságának növelésére, miután egy tanulmány feltárta, hogy az EU-ba behozott méz 46 százaléka nem felel meg az itt érvényes jogszabályoknak.