MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Biztosítás robogóra és elektromos kerékpárra

Biztosítás robogóra és elektromos kerékpárra

hvg.hu

Robogókra, sőt az erősebb elektromos biciklikre is kötelező a biztosítás, de sokan ezt nem is tudják.

Az ellenőrzések hiánya miatt a robogók többsége még mindig nincs biztosítva, pedig havi 600-800 forintért elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság.

A legfrissebb adatok szerint több mint 650 ezer robogó közlekedik Magyarországon, de csak kevesebb mint felük rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Pedig baleset esetén a károkozó a felelős, és átlagosan a robogókkal történt káresemények érteke 429 ezer forint volt tavaly. Ha pedig személyi sérülés is van, akár többmilliós is lehet a kárösszeg – írja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleménye.

Sokan nem is tudják, hogy egyáltalán biztosítást kellene kötniük, mert a biztosítási kötelezettség a robogókra is kiterjed. Esetükben egyébként, ha nincs rendszám a gépen, az alvázszámra kötik a biztosítást.

Azzal is nagyon kevesen vannak tisztában, hogy az elektromos kerékpárokra is kötelező biztosítást kötni, ha az 300 W feletti teljesítményű. Ugyanez igaz, ha a motorja a pedáltól függetlenül is képes önállóan hajtani a járművet, illetve a jármű 25 km/óránál nagyobb sebesség elérésére képes, a jármű besorolása már segédmotoros kerékpár, vagyis biztosításköteles. Üzemeltetése során pedig bukósisak is kell, sőt vezetői engedély is.