Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Nők a high-tech szektorban, Nyugat- és Észak-Magyarország az EU-s lista élén

Nők a high-tech szektorban, Nyugat- és Észak-Magyarország az EU-s lista élén

privatbankar.hu

A szektort hagyományosan férfiak uralta területnek gondolják sokan.

Egyre inkább a high-tech szektort tartják a gazdasági növekedés és termelékenység kulcsfontosságú hajtóerejének, ahol ráadásul jellemzően kimagasló fizetést kínáló állások érhetőek el. A szektort hagyományosan férfiak uralta területnek gondolják sokan, pedig manapság már egyre többen fordulnak az ágazat felé a nők közül is.

Az egész EU-t nézve ma már egy magyarországnyi ember, 9,8 millió a high-tech szektorban foglalkoztatottak száma, ami a teljes foglalkoztatotti létszám 4,9 százalékának felel meg - derül ki az Eurostat friss kimutatásából. Ami pedig a nemek arányát illeti, a szektorban dolgozók alig több mint kétharmada, vagyis 67,2 százaléka férfi.

No, de hogyan állnak az egyes régiók?

A statisztika szerint a francia Ile-de-France és a spanyol Comunidad de Madrid fővárosi régiókban regisztrálták a legtöbb alkalmazottat a high-tech szektorban, 480 ezret, illetve 289 ezret. Ezeket a dél-német Oberbayern, az észak-olasz Lombardia és a kelet-spanyol Katalónia követi.

Ebből a szempontból a rangsor ellenkező végén kevesebb mint 3000 high-tech foglalkoztatottal öt régió áll:

a dél-olasz Molise,
illetve négy görög: Anatoliki Makedonia,
Thraki,
Peloponnisos,
Ipeiros
és Sterea Elláda.

Önmagában azonban ez az adatsor kevésbé beszédes, hiszen a foglalkoztatottak létszáma nagyban függ az adott ország és az adott régió népességétől, illetve utóbbiak sajátosságaitól. Egy mezőgazdaság-központú régióban értelemszerűen jóval alacsonyabb lehet a high-tech szektorban dolgozók létszáma, mint egy olyan régióban, ahol egymás hegyén-hátán high-tech cégek települtek meg.

Érdekesebb viszont az Eurostat másik közlése, ami azt mutatja meg, hogy az ágazatban foglalkoztatottak hány százaléka női munkavállaló. Az egész EU-t tekintve a csúcstechnológiai ágazatban dolgozóknak egyharmadát alkotják nők, 32,8 százalékot képviselnek.

Régiókra bontva viszont érkezik a meglepetés, hiszen egy magyar régió került az élre. Nyugat-Dunántúlon a szektor dolgozóinak kicsit több mint a felét teszik ki a nők, 50,2 százalék volt az arány. A rangsor másik végén ezúttal is egy görög régió, Thesszália szerepel 8,3 százalékkal.

Ám nemcsak Nyugat-Dunántúllal került az élvonalba az országunk. Igaz, a második helyen egy olasz régió, Marche szerepel 48,6 százalékkal, ám a dobogó legalsó fokára befért a másik magyar: Észak-Magyarország 48,1 százalékkal - az Eurostat adatai szerint. Mellettük egyébként - ahogy az a fenti térképen is jól látható, más magyarországi régiókban is kiemelkedő, 36 százalék feletti a női high-tech-dolgozók aránya.