MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Milliárdokat érő autógyűjteményt kap az egyetem

Milliárdokat érő autógyűjteményt kap az egyetem

vezess.hu

A milliárdokat érő veteránautó gyűjteményt Begovich ajánlotta fel az intézmény számára.

A Fullertonban található Kaliforniai Állami Egyetem különleges és rendkívül értékes felajánlást kapott. Az nem ritka, hogy a különböző egyetemeket eszközökkel vagy pénzzel segítik, de Nicholas és Lee Begovich veteránautókat adományozott az iskolának.

Nicholas Begovich a Hughes Aircraft-nál dolgozik igen magas pozícióban, ezért lehetősége volt arra, hogy már az 50-es évektől gyűjthesse a különböző sportautókat. A gyűjtemény főleg európai sportautókból áll, de olyan modellek is becsúsztak, mint az 1962-es Chevrolet Corvair Monza Spyder vagy épp az 1970-es Chevrolet Camaro SS.

Van még a gyűjteményben Lamborghini Miura és 02-es BMW is, de olyan különlegességeket is tartogat, mint a Talbot Lago Grand Sport vagy épp a De Tomaso Pantera. Erős az olasz vonal a Ferrari Dino 208 GT4-essel, a Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale-vel és a Maserati Bora-val kiegészítve. A korabeli fotón az 1964-es Porsche 904 GTS-sel pózol.

Természetesen nem az autókat használja majd az egyetem, hanem az eladásukból származó bevételt. Az együttes értékük úgy 10 millió dollárra rúg, ami 3 milliárd forintnak megfelelő összeg. A pénzből megépítik a Nicholas és Lee Begovich Gravitációs Hullámfizika és Csillagászat Központot, ahol a gravitációs hullámok kutatásával foglalkoznak majd. Az egyetem ígérete szerint érezni fogják a hallgatók a laboron az adomány hatását.

Az egyetem más részét is fejlesztik majd a pénzből. Új kurzusok indulnak és bővül a választható programok köre, de több pénz jut különféle hallgatói projektekre is.

A gyűjtemény része egy Pegaso Z-102-es is, amiről talán kevesen hallottak. A kupé és a kabrió változat is Begovich 15 darabos gyűjteményének része volt. Az autóból mindössze 84 darab készült az 50-es évek elejétől. A motorja 2,8 literes V8-as, ami 170 lovas és közel 220 Nm nyomatékú. A Pegaso 8,5 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, ami a korszak szintjén elég szép eredmény.

A Petrolicious remek videójában megnézheted, milyen a Pegaso:


Forrás: carscoops.com
Kapcsolódó címkék: adomány autógyűjtemény egyetem kutatás veterán