Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Miért is kell szürreális gázárat fizetni?

Miért is kell szürreális gázárat fizetni?

hvg.hu

Energiaválság: több százmilliárdos lyukat töm be a kormány az adófizetők pénzéből.

Gigantikus mentőövet dobott ugyan a távhőszolgáltatóknak a kormány. Egy év alatt kell kiizzadni azt a pénzt, amiből tizenkét év alatt az összes hőszolgáltató kizöldülhetett volna, és akkor most nem érdekelne senkit az szürreális gázár.

Gigaösszeggel száll be a kormány a távfűtött lakások rezsicsökkentésébe, a péntek esti Magyar Közlönyben megjelentek szerint csak a lakosság fogyasztása után jár a támogatás, az intézmények nem. Nekik horribilis árat kell majd a fűtésért fizetni, ami az önkormányzatoknak fájhat a legjobban, Az első ágazati reakciók szerint a garázsboltok sem menekülnek, hiába ígérte ezt korábban Gulyás Gergely: a fűtési szezonban nekik is legalább tízszeres díjat kell majd fizetni.

Szombathelyen már a MK megjelenése után megkongatták a vészharangot.

Szürreális mentőöv

Mivel a szolgáltatók a legkülönbözőbb struktúrában szolgáltatják a hőt, nehéz pontosan kiszámolni az állami támogatás teljes összegét. A szolgáltatók egyfelől kapnak egy havi fix támogatást, ennek összege nagyjából a másfélszeresére emelkedett, de a hődíjakban óriási a változás, ez a támogatási rész meghaladhatja akár az ezermilliárd forintot. Ha azt vesszük alapul, hogy a kormány lakásonként a 24 GJ fogyasztást tekinti átlagosnak, akkor a minden GJ után támogatásként a legtöbb szolgáltatónál fizetett 45 ezer forinttal és 660 ezer háztartással számolva 713 milliárd forint lehet a mentőöv. Ha a szakmai szövetség adataival számolunk, akkor az összes szolgáltatott hőmennyiség évente 26,5 PJ, azaz 26,5 millió GJ, így 1192 milliárd forintra jön ki a támogatás összege, és ebben csak a lakossági fogyasztás után fizetett hődíj támogatás van benne. A szolgáltatók egy fix összegű havi támogatást is kapnak, a tavalyihoz képest ez is több, de nem olyan mértékű a változás, mint a hődíjak támogatása esetén. Az MEKH által megállapított díjak és támogatások decemberig érvényesek, így azt követően kedvezőbben alakulhat az árszabás. Ezeket a díjakat az augusztusi gázárakhoz kötötték egy rossz döntés következtében, erről itt írtunk. Jelenleg jóval olcsóbb a gáz a holland tőzsdén, de a másfél-két évvel ezelőtti árszintnek még így nyolc-tízszeresén maradhat. Tavaly ősszel, amikor jócskán ki kellett pótolni a támogatásokat, még csak 40 euró körül járt a gáz ára, az augusztusi beárazásnál majdnem 340 euró volt, jelenleg 200 euró alatti szinten mozog.

Ezek az összegek csak becslések, a szolgáltatók számára egyedileg számítják a támogatás mértékét, de a Közlönyben megjelentek szerint a hődíj támogatások 80 százaléka 40 ezer forint felett van. Az viszont a Közlönyben megjelentekből egyértelműen kiderül, hogy azoknál a távhőszolgáltatóknál, ahol már megújulókkal fűtenek, alig emelkedett a hődíj./ Erről többet olvashat a hvg.hu-n /