Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mélypont vagy gazdasági robbanás?

Mélypont vagy gazdasági robbanás?

hvg.hu

A világháborús hadigazdálkodás idején sem volt akkora bajban a világgazdaság, mint most.

A gazdasági válság példátlan, és még mélyülhet, ha elindul a vírusfertőzés második hulláma. Ha nem lesz ilyen, akkor kilőhet a növekedés. Az IMF friss jelentése is megerősítette, hogy senki sem tud semmi biztosat, csak azt, hogy a globális járvány korszakhatárt húzott a világgazdaságban.

Kész szerencse, hogy az IMF mostanában nem készít gyakrabban előrejelzést a világgazdaság kilátásairól, mert a júniusi frissítésével így is a frászt hozta azokra, akik úgy vélték, hogy az áprilisban felrajzolt kép már épp elég sötét volt.

Akkor Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza nagy leállásként jellemezte a helyzetet, és most kiderült, hogy a sokk súlyosabb és tartósabb, mint azt két hónapja gondolták. Konszenzus csak arról van, hogy a koronavírus a legnagyobb csapás az 1929–1933-as nagy gazdasági világválság óta. Akkor a pusztítás szintén óriási volt, de évekre elhúzódva tombolt az egyes régiókban, most viszont az országok az őket összefűző globalizációs szálak miatt szinte teljes szinkronban zuhantak bele a recesszió mélyébe. Az IMF úgy számolja, hogy a járvány miatti globális leállás nyomán idén és jövőre 12 ezermilliárd dollár tűnik el a világgazdaság teljesítményéből, ami csaknem annyi, mintha a második legnagyobb gazdasági hatalom, Kína egy évig nem csinálna semmit. Az áprilisban kalkulált mínusz még „csak” franciaországnyi volt.