MENÜ
2024. június 14.
Vazul
Könnyedén siklik az úton a négyszögletes biciklikerék

Könnyedén siklik az úton a négyszögletes biciklikerék

raketa.hu / Bobák Zsófia

Normál, sima felületű úton is lehet vele hajtani, így bárki lecserélheti rá a hétköznapian kerek kerekeit.

1997-ben Stan Wagon matematikaprofesszor megalkotta azt a triciklit, aminek nem kerek kerekeken, hanem négyszögletes lapokon gördült, de használata nem volt egyszerű: csak speciális úton tudott közlekedni. A most készült kerékpárral viszont bármerre tekerhet az ember.

A minnesotai Macalester Kollégium matematikaprofesszora és Loren Kellen által a 90-es években tervezett háromkerekű alkotmány különlegességét nem annyira a szokatlan formájú "kerekei" jelentették, hanem az út, amit készítettek hozzá: a 7,5 méter hosszú szakasz ugyanis kis emelkedők láncolatából állt és a járművel csak ezen tudtak közlekedni a használói. A triciklit a Macalester Tudományos Központjának épületében bárki kipróbálhatta, de 2004-ben egy modernebb verzióra cserélték, mivel a régi elhasználódott, azonban az új változat is népszerűnek bizonyult: egy év alatt összesen 24 kilométert tekertek vele a rövidke úton. A speciális formát azóta más egyetemi kutatásokban is alkalmazták, többek között a Texas A&M Egyetemen is megjelent, sőt, versenyt is rendeztek a hagyományos és a négyszögletes kerékpároknak.

The Q nevű youtuber, vagyis Sergii Gordieiev mérnök, aki extrém kerékpárok és más közlekedési eszközök építéséről ismert, viszont most megalkotta azt a négyszögletes kerekű biciklit, amivel normál, sima felületű úton is lehet hajtani, így elméletben bárki lecserélheti rá a hétköznapian kerek kerekeit. Az alkotó a videóban részletesen bemutatja a jármű létrehozásának lépéseit, aminek eredményeképpen egy "lánctalpas" kerékpárt lehet előállítani, aminek gumival bevont kerekei látszólag könnyen és akadálytalanul haladnak előre pedálozás közben. A mérnök elmondása szerint ez volt az eddigi (egyik) legvadabb projektje, de a jármű még mindig biztonságosabbnak tűnik, mint például a jégen való használatra szánt fűrészlapos bicikli.