Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Impozáns tervek Belgiumban – az agráriumban

Impozáns tervek Belgiumban – az agráriumban

magro.hu

A csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének 92%-át teszik ki.

Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.

A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban.

Szója, quinoa, csillagfürt, lencse, csicseriborsó

Frandriában jelenleg körülbelül 27 ezer hektáron termesztenek zöldségfehérje-növényeket – írja a blog.syngenta.hu. Ez a takarmányozásban főként lóhere, az emberi táplálékhoz kapcsolódóan pedig borsó és bab. Ezen kívül kisebb mértékben foglalkoznak olyan növényekkel is, mint a szója, a quinoa, a csillagfürt, a lencse és a csicseriborsó.

Az elkövetkező években Flandria teljes mértékben fel akarja vállalni a fenntartható növényi és alternatív fehérjék ágazatának fejlesztését. Ennek érdekében a következő pontokra összpontosítanak: fenntarthatóbb takarmánytermesztés új modellekkel és értékesítési piacokkal. Több növényi fehérje termelése a hozzá kapcsolódó lánccal és kutatás-fejlesztéssel az innovatív fehérjék területén.

Az állati takarmány a legfontosabb piac

Vallóniában a szárazföldi, kiterjedt állattenyésztésnek köszönhetően a csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének 92%-át teszik ki. A fennmaradó 30,4 ezer hektárnyi növényi fehérje a következőképpen oszlik el: nitrogént megkötő növények 7 356 hektár (46% fehérjeterményekből és 37% lucernából áll), hüvelyes zöldségek (12 ezer hektár), olajos magvak (10 ezer hektár). Az állati takarmány messze a legfontosabb piac a térségben.

A régiónak az alternatív fehérjék terén komoly törekvései vannak. A COVID-19 utáni gazdasági fellendüléssel összefüggésben a régió bizonyos ipari tevékenységeket szeretne visszahozni Vallóniába, ideértve a növényi fehérjék szektorának fejlesztését is. Ehhez felpörgetnék a K + F szektort, növelnék a helyi feldolgozást, technikai és pénzügyi támogatást adnának a gazdálkodók számára. A helyi zöldségfehérje-növények – borsó, bab, repce, csillagfürt, lucerna, szója – területét pedig mintegy 1530 hektárral növelnék az évtized végéig.