Tam_Bau
MENÜ
2024. június 14.
Vazul
Így pusztít a villámaszály

Így pusztít a villámaszály

agroinform.hu

Kedvezőtlen hatássuk a vízkészletekre, a terméshozamra és a termés minőségére is.

Mi az a villámaszály?

Az aszályos időszakok általában hosszú és lassan kialakuló veszélyt jelentenek, amire lehet és kell is készülni. Ezzel szemben a villámaszály gyorsan kialakulhat, és a normális állapotokat néhány hét alatt kritikusan szárazra változtathatja, hatalmas károkat okozva a mezőgazdaságnak és az ökoszisztémáknak – írja a masfelfok.hu.

A kutatók megállapították, hogy a párolgási sebesség változásai a villámaszály megjelenésének erős indikátorai. Ugyanis minden villámaszályos időszakot a párolgási sebesség hirtelen növekedése előzött meg, melyet a hőmérséklet, a szél és a beérkező napsugárzás változása okozott. A talajnedvesség az aszály kezdete előtt bőséges volt, de a párolgás növekedésével csökkent.

Magyarországon a villámaszályok növekedésének értéke a pesszimista, kibocsátáscsökkentés nélküli forgatókönyv szerint 15-20%, de még a felmelegedés 2 Celsius-fokos korlátozása esetén is legalább 5-10% lesz, továbbá a kelet-európai régióban még a legoptimistább vizsgált forgatókönyv szerint is a termőföldek 35%-án várható villámaszály-kockázat a század végére.

Az extrém időjárási események – hőhullámok, aszályok, árvizek – sorában most már helyet kapnak a villámaszályok is, melyek néhány hét vagy néhány nap alatt alakulnak ki.

Mi a legnagyobb baj a villámaszályokkal?

A villámaszályok kedvezőtlen hatással lehetnek a vízkészletekre, a terméshozamra és a termés minőségére, főleg ha az aszály a vegetációs időszakban következik be. Mivel hirtelen alakulnak ki, nehéz felkészülni rájuk vagy előre jelezni őket. Ennélfogva a következmények igen súlyosak lehetnek. A villámaszályok jellemzője a talajnedvesség gyors csökkenése a felső talajrétegekben.

 

Kutatók megvizsgálták, hogy hogyan változott az aszályok és villámaszályok aránya az elmúlt 60 év során. Azt állapították meg a világ 33 globális régióját vizsgálva, hogy 74%-uk esetén növekedett a villámaszályok aránya a lassabban kialakuló aszályos időszakokhoz képest, ezenkívül nőtt a villámaszályok kialakulásának sebessége is.

Mit tehetünk?

A villámaszályok előrejelzése kritikus fontosságú a sikeres kárenyhítés és kármegelőzés szempontjából. A jelenleg meglévő aszályfigyelő eszközök nem biztos, hogy megfelelően tudnak reagálni a hirtelen fellépő aszályokra, hiszen nem erre lettek tervezve. Ezért az ökoszisztémák villámaszályokra adott válaszreakcióinak egyedi jellemzőivel kapcsolatos ismereteink javítása kulcsfontosságú a hatékony korai figyelmeztető és riasztó rendszerek létrehozásához.

A meteorológiai szolgáltatások fejlesztése is elengedhetetlen a villámaszályok okozta társadalmi, gazdasági károk csökkentéséhez és megelőzéséhez.

Mivel, ahogy már említettük, a villámaszály a gyorsasága miatt nagyon nehezen jelezhető előre, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal jelenleg egy kísérleti stádiumban lévő előrejelzési rendszeren dolgozik, amelytől azt remélik, hogy segítségével legalább két hétre előre tudják jelezni a veszélyt – amiből várhatóan egyre több lesz. Az alkalmazkodás kulcsa emellett a mezőgazdaság ellenálló képességének növelése és a vízhiányos időszakok során várható kockázatok csökkentése természetes vízmegtartó megoldásokkal.

A vízhiány és a rossz mezőgazdasági gyakorlatok ugyanis már a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elérése előtt is jelentős kockázatot jelentenek az élelmezés szempontjából.