Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Húsz éves a Mányoki Vasvirág Kft.

Húsz éves a Mányoki Vasvirág Kft.

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A kovácsoltvas dísztárgyaktól, az ipari kerítéseken át a csarnoképítésig.

Hosszú, nehézségektől sem mentes út vezetett a sikeres vállalkozásig, röviden így foglalható össze a szekszárdi székhelyű Mányoki Vasvirág Kft. elmúlt két évtizede. A kerek évforduló apropóján a családi vállalkozás tulajdonos-vezetőivel, Ferencz Istvánnal és Ferenczné Savanya Anettel beszélgettünk elegáns és modern irodaházukban. Nagymányokon saját telephely, gyártó- és raktárbázis teremti meg a hátteret a fejlődéshez, de honnan is indultak?

Minden akkor kezdődött, amikor munkanélkülivé vált, egyébként ezermester édesapjának próbált Ferencz István segíteni, másodállásban. Kovácsoltvas dísztárgyakat tervezett és megkereste hozzá a piacot, feleségével együtt, a hétvégeken. Rövid idő alatt kiderült, hogy van rá kereslet, érdemes ezzel foglalkozni.

– Édesapám 2002-es halálát követően bővítettük a profilt és 2003 március 31-én megalakítottuk a Vasvirág Bt-t – emlékszik vissza a cégvezető. – A dísztárgyak és kovácsoltvas kerítések gyártása mellett elkezdtünk ipari kerítésekkel és rozsdamentes korlátokkal foglalkozni Nagymányokon, egy bérelt műhelyben. Egy olasz cég viszonteladójaként előregyártott elemeket is forgalmaztunk, és a 2000-res évek közepéig jól mentek a dolgok. Aztán egyik napról a másikra szembesültünk azzal, hogy elárasztották az országot az olcsó kínai gyertyatartók, a kovácsoltvas dísztárgyainkat nem tudtuk eladni. Majd az igényes, de drágább kovácsoltvas-kerítés megrendeléseink fogytak el, ekkor szinte teljesen az ipari kerítések jelentették a bevételt, és belevágtunk az ipari csarnokok építésébe is.

Az igazi fordulópontot, vagy mondhatjuk újrakezdést a 2008-as világválság hozta. Elfogytak a megrendelések, 2010-ben bezárták a műhelyt és visszavonult a vállalkozás a szekszárdi családi ház alagsorába.

Ferenczné Savanya Anett könyvelőként, a vállalkozás pénzügyi vezetőjeként és persze családanyaként beszél erről az időszakról. – Voltak pofonok, de nagyon gyorsan váltottunk, elengedtük a veszteségessé váló ágazatot. Mindig fejlesztettünk, újat indítottunk, így amikor a leépülő ágazatot befejeztük, már volt helyette valami más. Jó ütemben változtattunk és mindig előrementünk – fogalmaz az üzletasszony. A kétezres évek legfontosabb történése, hogy ekkor születtek meg lányaik, a cégalapítás évében, 2003-ban Lilla, aki ma közgazdásznak készül, gazdasági és pénzügyi matematikai elemzést tanul, 2009-ben született kisebb lányuk, Dóri, még általános iskolás. A vállalkozásba születtek bele, megtanulták, hogy a félkész sohasem, csak a tökéletes munka elfogadható.

Miután a csarnoképítés a cég meghatározó tevékenységi körévé vált, egyre többször szembesültek a problémával fővállalkozóként, hogy kiszolgáltatottak az alvállalkozóknak. Ekkoriban dolgoztak Svájcban, Németországban is, de a problémát orvosolni kellett. Az első szerelőcsapatot 2015-ben hozták létre, ma már 4 saját szerelőbrigáddal rendelkeznek. Szekszárdon először egy nagyobb lakást, majd 2020-ban, a Rákóczi u. 94. számban egy tágas ingatlant vettek meg. Fontos lépés volt, hogy 2016-ban Nagymányokon, az ipari park déli részén megvásároltak egy telket, ezen először egy 1000, majd egy 600 négyzetméteres csarnokot emeltek, itt kap helyet a hajlítóműhely, ahol évente 50-60 kilométernyi szegélyt hajlítanak meg. Emellett az ehhez szükséges síklemezek raktározására használják.

BLAHOTRAPEZ cserepes lemezek és trapézlemezek forgalmazásával is foglalkoznak. A gépesítés sem maradt el eközben, büszkén sorolja a cégvezető beszerzéseiket, ezek ma a hatékony munka és minőség garanciái. Két MANITOU rakodógép, 12 ollós- és 4 karos emelő, 1 darus autó, 4 új Mercedes Sprinter, irodai számítógépek, szoftverek alkotják a mindig bővülő eszközparkot.

A nagy kérdés, a hogyan tovább? Szinte egyszerre válaszolják: – Nem lehet megállni, mindig új utakat kell keresni. Rendkívül gyors fejlődést éltek meg az elmúlt években, ma már 42 fős a létszám, ezért cégfejlesztésen, a vállalkozásra szabott vállalatirányítási rendszer bevezetésén dolgoznak. Ferencz István fontosnak tartja, hogy 2015 óta alapító tagként dolgozik együtt a BNI – vállalkozók egymás segítésére létrehozott szervezettel, melyben jutalékmentesen segítik egymást a tagok.

Végül visszatérünk még egy lényeges jellemzőre. Családi vállalkozásként nem csak a szűkebb család, de a Bt. alapításakor nagybátyja, Hoffmann Antal is részese volt a cégnek, most fiai is itt dolgoznak. A tulajdonos házaspár pedig egy-egy szakterület hozzáértő képviselője, jó párost alkotnak. A lendület és kreativitás mellett jól jön néha a megfontoltság, lassítás. De azt mindketten határozottan állítják: a jó időzítés és folyamatos fejlesztés nélkül nem jutottak volna idáig.