MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hús-vér tesztpilóták a digitális úton

Hús-vér tesztpilóták a digitális úton

vezess.hu

Milliméterenként másoltak le egy autópályát.

Elkészült a tokiói Shuto gyorsforgalmi körgyűrű rendkívül részletes digitális másolata. A virtuális útszakaszt autonóm járművek tanítására fogják használni. A szimulációs szoftverekre szakosodott rFpro bedigitalizált egy 35 kilométeres, több sávos útszakaszt. A Tokión áthaladó C1-es belső körgyűrű, a Shuto Expressway másolata milliméterre méretpontos, beleértve a dilatációs hézagokat, a csatornafedeleket, valamint az úton, az út mellett és az út fölött található több ezer felfestést, táblát és egyéb jelzést.

Rozsda, víz, árnyékok...

A Shuto gyorsforgalmi út kifejezetten bonyolult útszakasz, amely folyamatosan kanyarog, illetve emelkedik és süllyed, ráadásul tele van leágazásokkal és komplex kereszteződésekkel – magyarázta a projekt jelentőségét az rFpro ügyvezetője, Matt Daley.

A térképre máris lecsaptak a legnagyobb autógyártók, akik autonóm vezérlő szoftverjeik és érzékelő rendszereik tanítására kívánják használni a modellt. Az úton egyébként végtelen számú szituáció hozható létre, variálható a forgalom sűrűsége, a járművek típusa és színe. Emellett hús-vér tesztpilóták is használhatják a digitális útszakaszt, egyszerre többen is, így tényleg valós helyzetek hozhatók létre a virtuális környezetben, idő- és költséghatékonyan, nem is beszélve a biztonságról.