Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Helyrehozni, amit elrontott az ember

Helyrehozni, amit elrontott az ember

index.hu

Az amazóniai indiánok több ezer éve tökéletesített módszerét alkalmazzák.

Szöllősi Gábor Túrkevén gazdálkodik, társaival együtt az Agrofutura cégben biológiai alapú komplex módszereket kísérleteznek ki, ezek alapján készítenek termőtalajokat. Az index.hu-n közölt érdekes írás szerint azt próbálják helyrehozni, amit az ember elrontott.

Azzal, hogy minden ősszel berotakapáljuk a kertet, vagy újra és újra felszántjuk a földeket, az eróziót gyorsítjuk. Magyarországon a talajpusztulás óriási probléma, a mezőgazdasági területek egyharmada, 2,3 millió hektár érintett benne. Évente 50 millió köbméter talaj pusztul el, de egyes becslések szerint ennek duplája az arány, köszönhetően a nem elég körültekintő művelési módszereknek. Az Agofutura célja, hogy a természetben lejátszódó folyamatokra leginkább hasonlító állapotot teremtsenek egy zártláncú, körkörös biológiai alapú módszerrel, ami a kiskertben éppúgy működik, mint ezer hektáron. Leegyszerűsítve úgy fogalmaz Szöllősi Gábor: „Az a jó talajmunka, amikor nincs talajmunka. Vagyis a természettel összhangban kell dolgozni, a földet a legkevésbé bolygatni. Például ásóvillát ajánl az ásó helyett, amivel csak megemeljük, levegőztetjük a földet, nem szorítjuk ki belőle a levegőt, a gyökereket nem éri stressz.

A szakember szerint az amazóniai indiánok módszere figyelemre méltó. Az őserdőben kilúgozott talajok ellenére ötven-hatvanezres városok létesültek, minőségi élelemmel tudták ellátni a lakosságot. Az ásatásokon másfél-két méter vastagságú termőföldet találtak, amit terra pretának neveztek el, ez nem természetes képződmény, hanem ember által készített talaj. Komposztot, faszenet, agyagot, cserépdarabokat használtak, ezt keverték össze a talajjal. Persze az sem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk a földünkhöz. A szakember javasolja, hogy kertünket osszuk négy részre, legyen egy élelemtermelő rész, ahova a konyhakerti növények, gyümölcsfák kerülnek, külön területet jelentenek a közlekedő felületek, legyen egy angol gyephez hasonlító negyed, és maradjon egy ökológiai rezervátum, ahol nem nyírjuk a füvet, mini ökoszisztémák jönnek létre. Ezzel megváltozik a kert képe, lelkileg is vissza térhetünk a természethez. Mindez nem könnyű, de feltétlenül megéri.