MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Hatékonyabb a gömb alakú napelem

Hatékonyabb a gömb alakú napelem

gyartastrend.hu

Szaúdi mérnökök rájöttek, miként lehet hatékonyabb fotovoltaikus áramtermelő egységeket létrehozni.

Tagadhatatlan, hogy a lapos napelemek hatékonysága továbbra sem számít kiemelkedőnek. Szaúdi tudósok rájöttek, hogy gömbszerű kialakításban ezek az eszközök sokkal termelékenyebben működhetnének. Az új dizájn alkalmazásával a legkülönbözőbb szögekből beérkező sugarak energiapotenciálját anélkül lehet kiaknázni, hogy a felhasználó a napfény vonulását nyomon követő, drága, mozgó komponensek alkalmazására kényszerülne.

A jelenleg létező prototípus egy, a pingpong labdánál valamivel nagyobb, kék gömb, amely paradox módon kicsit szögletes.

A szoláris szimulátor lámpával végzett beltéri kísérletek azt mutatták, hogy a találmánnyal 15–100 százalékkal nagyobb kimenő teljesítményt lehet elérni, mint egy ugyanakkora felülettel rendelkező, lapos napelemmel. A produktivitást jelentősen befolyásolta, hogy a fényt a napelem felé visszaverő anyagok milyen adottsággal rendelkeztek.

A szaúdi szakemberek egyébként a világ napenergia-termelésének csaknem 90 százalékáért felelős, monokristályos szilíciumból készült napelemcellákból állították össze a szerkezetet, méghozzá részben azért, hogy ha a kialakítás rentábilisnak bizonyul, könnyebben foghassanak hozzá a fejlesztésük ipari léptékű előállításához.

A tömeggyártás megkezdése előtt mindazonáltal az új dizájnnak még terepi körülmények között is bizonyítania kell majd.