Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ha feloldjuk Ukrajna támogatásának blokkolását, megérkezhet ötezer milliárd forintnyi EU-s pénz

Ha feloldjuk Ukrajna támogatásának blokkolását, megérkezhet ötezer milliárd forintnyi EU-s pénz

privatbankar.hu / fotó: mfor.hu

Elég lenne csupán egy feltételt teljesíteni az uniós források közel felének feloldásához?

Több nyugat-európai lap arról írt, hogy a Magyarországnak járó, befagyasztott uniós források egy jelentős részének, 13 milliárd eurónak (közel 5 ezer milliár forintnak) a felszabadításához egyetlen feltételt kéne csupán teljesítenie Magyarországnak: az Ukrajnának szánt támogatások blokkolásának feloldását.

Ez a jelenleg zárolva tartott, nagyjából 28 milliárdnyi EU-s pénz közel fele lenne. Navracsics Tibor néhány napja arról beszélt, hogy nagyon jól állnak a tárgyalások, de a korábbi ilyen bejelentések után sem történt meg az áttörés eddig, Gulyás Gergely szerint azért, mert "Brüsszel" időt húz, Magyarország azonban minden kérésnek eleget tett.

Azonban ezt sok uniós politikus nem így gondolja, és például az Európai Parlament képviselőinek egy jelentős része sem fizetne Magyarországnak, amíg valódi reformok nem történnek. A Szabad Európa cikke szerint négy pártcsoport (az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az európai zöldek) közös értékelést készíttetett a legfontosabb mérföldkőnek számító igazságügyi reformról, amelyben arra jutottak, hogy az nem elegendő. Az értékelés szerint sem maguk a reformok, sem azok végrehajtása nem garantálja a magyar igazságszolgáltatás politikai befolyástól mentes működését.