MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Fenntartható olimpia, kartonpapír ágyakkal

Fenntartható olimpia, kartonpapír ágyakkal

startlap.hu

Tokió 2020: papírágyban alszanak majd az olimpikonok.

A japánok halálosan komolyan veszik a fenntartható olimpia eszméjét, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hirdet egy ideje. Legfrissebb közlésük alapján a sportolók kartonpapírból készült ágyakban fognak aludni a tokiói játékok idején. A kartont az olimpia után papírként hasznosítják majd, a matrac egyes részeit pedig műanyagként.

Az ember alig várja, hogy érkezzenek az ötletesebbnél ötletesebb felvetésekről szóló hírek a tokiói olimpia kapcsán. S érkeznek is. Az AP hírügynökség közölte, a szervezők azt találták ki, hogy a játékokra érkező versenyzőknek kartonpapírból vessenek ágyat.

Ökotudatos olimpiát!

Az olimpiai falu felépítéséért felelős Takashi Kitajima újságírók előtt azt nyilatkozta, ezek a fekhelyek sokkal szilárdabban állnak, mint a faágyak, teljes mértékben megbízhatóak. Egy ágy 200 kilóig terhelhető, hacsak nem kalapácsvetők akarnak szerelmeskedni rajta, valóban megfelelnek a sportolóknak.

A kezdeményezés célja természetesen az, hogy minél ökotudatosabb legyen az idei olimpia. A kartonlapokból papírt tudnak majd készíteni az újrafeldogozás során, a kiegészítő alkatrészekből pedig újrahasznosított műanyag lesz.

Komoly méretű újrahasznosításról beszélünk: az olimpiai falu 21 apartman blokkjában összesen 18 ezer ágyat helyeznek el.

Magát a falut júniusig szeretnék befejezni, a játékok július 24-én kezdődnek. A japánok hírhedt alaposságát, pontosságát ismerve, tartani fogják a határidőt.

A tokiói olimpiai faluról készített első képek, és az újrahasznosítható ágyakról szóló infó azért is tarthat számot nagyobb érdeklődésre, mert sokan emlékezhetnek a riói olimpiai faluról vagy a 2014-es szocsi olimpiai falu szobáiról kiszivárgott fotók. Félkész vizes blokkok, hiányzó berendezések, be ne kötött vízcsap, falból kiálló vezetékek tarkították őket.

Az olimpiai rendezéstől egyre nagyobb léptékben riadnak vissza a világ nagyvárosai, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezért is tűzte zászlajára a fenntartható (vagyis olcsóbb) olimpia eszméjét. A japánok kétségtelenül komolyan veszik az irányelvet.