MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Felkészítés tanároknak a netes álhírek ellen

Felkészítés tanároknak a netes álhírek ellen

hvg.hu

Könnyen eldönthetik például egy internetes megosztásról, hogy mennyi lehet belőle igaz.

A tudatos médiahasználat iskolai keretek közötti fejlesztésére hozott létre közös képzési csomagot a Televele Médiapedagógiai Egyesület és az álhírek, átverések terjedésével több mint 15 éve foglalkozó Urbanlegends.hu.

Tényleg diákok haltak meg a Kék Bálna játék miatt? Igaz-e, hogy iPhone-t nyerhetünk, netán egy megégett kislány műtétjére gyűjthetünk egy facebookos bejegyzés megosztásával? Az InfoGrund nevű képzés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az általános és középiskolai tanárok, és általuk a diákjaik is rendelkezzenek olyan ismeretekkel, melyek segítségével könnyen eldönthetik például egy internetes megosztásról, hogy mennyi lehet belőle igaz.
A résztvevő tanárok számára kétnapos felkészítő tréninget tartanak, valamint elkészül egy tanárok munkáját segítő, online oktatási és kapcsolattartási felület is. Ezt használhatják majd a pedagógusok az iskolai oktatás keretein belül. A képzésen való részvételért és a 8×45 perces órák megtartásáért cserébe a tanárok egyszeri, 50 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek.
A program pilot szakaszát három zalaegerszegi és három budapesti általános és középiskolában valósítják meg a 2019/2020-as tanév első félévében. A tanárok képzése augusztus végén, szeptember elején történik, a foglalkozások pedig a tervek szerint október-novemberben. Iskolánként 2-3 tanár részvételére számítanak, akik – képzésük után – a saját iskolájukban megvalósítják a foglalkozás-sorozatot.
A jelentkezéshez szükséges egy interneten elérhető a jelentkezési űrlap kitöltése, a határidő 2019. június 30.