Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Eurostat: Magyarországon messze a legmagasabb az áramár Európában, a gázár is hasonlóan alakul

Eurostat: Magyarországon messze a legmagasabb az áramár Európában, a gázár is hasonlóan alakul

propeller.hu / fotó: g7.hu

Hatalmas eltérések vannak a háztartások és a cégek között.

Október 26-án közölte az Eurostat az idei első félévi lakossági és nem lakossági gáz- és áramárak adatait. A számokat a portfólió.hu szemlézte.

Mint ismert, a magyarországi lakossági rezsicsökkentési rendszer egy ideje már nem változott, így az idei szeptemberi adatok alapján is elmondható: az átlagfogyasztásig az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárát élvezhetik a háztartások itthon. Ami az átlagfogyasztás feletti számokat illeti: 20%-kal az áramár továbbra is nálunk a legalacsonyabb, a gázár pedig a második legalacsonyabb.

Ugyanakkor a nem lakossági gáz- és áramáraknál egészen más kép rajzolódik ki, jelentős újdonságokat tartalmaz a friss adatbázis.

A lap rámutat: Magyarországon volt messze a legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban a közepes és nagyvállalati fogyasztók körében az idei első félévben.

Ez arra utal, hogy a számos adózási és szabályozási torzítás magas energiakereskedői árajánlatokhoz vezetett, illetve az energiafogyasztó cégek jelentős része beleragadhatott a fixáras, vagy merev feltételrendszerű szerződésébe, amit a tavalyi év végefelé kötött. Mindez jelentős költségoldali versenyképességi hátrányt okozott sok cégnek, és csak egy kisebb részük tudta kihasználni a piaci áramárak esését.

A villamos energia mellett a vállalati gázáraknál is kirívó volt a helyzet az idei első félévben:

Európa élmezőnyébe tartoztak az árak több fogyasztási kategóriánál is. Így tehát egyszerre két irányból érkező nyomás mellett kellett teljesíteniük a cégeknek, ami bizonyára hatással volt az árazási magatartásukra, és Európa legmagasabb inflációs rátájára is.