Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
EU-s inflációtérkép: legkisebb Luxemburgban, legmagasabb Magyarországon

EU-s inflációtérkép: legkisebb Luxemburgban, legmagasabb Magyarországon

magro.hu, fotó: telex.hu

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára emelkedett.

Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az év második hónapjában. Eközben Lengyelországban a februári éves szintű fogyasztói áremelkedés 18,4 százalékra gyorsult, a franciáknál ez a szám 6,3 százalék, Spanyolországban pedig 6 százalék. Az eurózóna éves inflációs rátája februárban 8,5 százalék volt.

Lengyelországban éves szinten gyorsult, havi összevetésben lassult az infláció februárban – a statisztikai hivatal szerdán közölt végleges adatai szerint. A februári éves szintű fogyasztói áremelkedés 18,4 százalékra gyorsult a januári 16,6 százalékról. Elemzői várakozások átlagában 18,7 százalék szerepelt a múlt hónapra – írta meg a napi.hu.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára emelkedett a januári 20,6 százalék után. Februárban a havi szintű fogyasztói áremelkedés 1,2 százalékra lassult a januári 2,5 százalékról. Elemzők 0,9 százalékos havi szintű inflációt vártak februárra. Lengyelországban 2022-ben 14,4 százalék volt az átlagos infláció.

A francia adatok szerint, ott 6,3 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés februárban éves szinten a januári 6 százalék után. Elemzők azzal számoltak, hogy a végleges adat megegyezik az előzetesen ismertetett 6,2 százalékkal. Havi szinten februárban a fogyasztói áremelkedés 1,1 százalékra gyorsult a januári 0,4 százalékról. A korábban ismertetett előzetes adat 0,9 százalékról szólt.

Az infláció gyorsulását az élelmiszerek, a szolgáltatások és az iparcikkek árának az emelkedése okozta. Az élelmiszerárak 14,8 százalékkal nőttek februárban éves szinten az egy hónappal korábbi 13,3 százalékos emelkedés után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált (HICP) éves összevetésű árindex a januári 7 százalékról februárban 7,3 százalékra emelkedett az előzetesen számított 7,2 százalék növekedés helyett.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) azt közölte, hogy az előzetes becslésben szereplő 6,1 százalék helyett 6,0 százalékra emelkedett az infláció éves összevetésben a januári 5,9 százalék után. Az INE szerint a fogyasztói áremelkedés gyorsulását elsősorban az élelmiszerek árának növekedése okozta.

Februárban a fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek januárhoz képest, amikor 0,2 százalékos havi csökkenést regisztráltak. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex (HICP) 6,0 százalékra nőtt februárban Spanyolországban a januári 5,9 százalékról, havi összehasonlításban pedig 0,9 százalékra emelkedett februárban, miután januárban 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak. Az energiaárak és élelmiszerárak nélküli maginfláció februárban 7,6 százalékra gyorsult a januári 7,5 százalék után.

A KSH legfrissebb adatai szerint februárban 25,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – januárban 27 éves csúcsot mértek a statisztikusok. Februárban csak az élelmiszerek 43,3 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az euróövezet éves inflációs rátája egy tized százalékot javult az év második hónapjában, derül ki az Eurostat adataiból. A februári adat 8,5 százalék, miután a januári 8,6 százalékos eredmény sokkal nagyobb visszaesést jelentett a tavaly decemberi 9,2 százalékhoz képest.

Az Európai Unió egészének éves inflációs adata valamivel kisebb mértékben csökkent decemberről januárra: 10,4 százalékról 10 százalékra mérséklődött, miközben egy évvel korábban csak 5,6 százalék volt. Decemberhez képest az éves infláció 18 tagállamban csökkent, kilenc tagállamban pedig emelkedett.

A legalacsonyabb éves inflációs rátát Luxemburgban (5,8 százalék) mérték, a legmagasabbat pedig Magyarországon (26,2 százalék), Lettországban (21,4%) és Csehországban (19,1 százalék).

Share Button


Témák: Aktuális agrárhírek, gazdaságCimkék: élelmiszerinfláció, infláció