Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Én nem temetném Paks II.-t...

Én nem temetném Paks II.-t...

forbes.hu

...de az oroszok könnyen eltemethetik magukat a projektben – interjú Aszódi Attilával.

Ha a nukleáris biztonsági kérdéseket nem sikerül megnyugtatóan rendezni, akkor Oroszország, pontosabban a Roszatom kiírja magát a nemzetközi nukleáris szakmából. Ha a dolgok így mennek tovább, Európában senki sem fogja megengedni, hogy egyetlen Oroszországból beszállított erőművi berendezés, de akár számítógép, informatikai vagy irányítástechnikai eszköz beépüljön egy atomerőműbe. Mert azt fogják mondani a szakemberek, hogy ez olyan biztonsági és kiberbiztonsági kockázat, ami nem elfogadható – mondja Aszódi Attila egyetemi tanár, atomszakértő.

Forbes.hu: Az ukrajnai háború kitörése óta rendkívüli mértékben megnőtt a paksi bővítés orosz kivitelezésének nemzetbiztonsági kockázata. Milyen esélyt lát arra ezek után, hogy orosz közreműködéssel megépülnek az új blokkok?

Aszódi Attila: Röviden összefoglalva azt mondanám, hogy egyrészt szükségünk van az atomenergiára, másrészt szükségünk van a Paks II-re, és a Paks II. számára kidolgozott szerződéses, jogi, gazdasági és műszaki keretrendszer még a mostani helyzetben is alkalmas a projekt megvalósítására. Hogy a Roszatom jelenleg képes-e valójában a projektet megvalósítani, ezt még nem tudjuk. Az eredeti szándékok és követelmények mentén a projekt megvalósítható, de ha mondjuk az európai és/vagy az amerikai szankciók mentén nem lehetne az eredeti műszaki színvonalon, nyugati beszállítók részvételével megvalósítani a projektet, akkor új keretrendszert kellene keresni.

Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy egy középszerű, esetleg gyenge műszaki színvonalú létesítményre pénzt költsünk. Csak kiemelkedő műszaki és biztonsági színvonalú atomerőművet szabad megvalósítani.

/Bővebben olvashat a Forbes magazinban/