MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Egybetűs települések a világon

Egybetűs települések a világon

sokszinuvidek.24.hu

Holtversenyben elsők: mindkettő egy betűből áll.

Ha akarnának, akkor sem tudnának összeveszni, mert ennél rövidebb nevű települést nem találnának: mindössze egyetlen betű áll helységnévtáblájukon. Hosszas kutakodás után mi sem találtunk hasonlókat, így bizton mondhatjuk, hogy ez a két vidéki gyöngyszem a világ két legrövidebb nevű faluja.

Å, a norvég falu

Norvégia északi részén, a Norvég-tengerben, a Lotofen szigetek déli csücskében terül el Å – melyet “O”-nak kell ejteni -. Az egybetűs faluban a legutóbbi adatok szerint alig 150-en élnek.


A Wikipédián található információk szerint a picinyke település az 1990-es évekig kis halászfalu volt, majd az évek múltával a turizmus vette át a főszerepet a helyi gazdaság élénkítésében. Å-ban két nagy turisztikai látványosság – Lofoten Stockfish Múzeum és a Norvég Halászati ​​Falumúzeum – várja az érdeklődőket.

Y, a francia falu

Franciaországban északi részén, Amienstől 50 kilométerre, Picarde régióban, Somme megyében található Y, melynek a legutóbbi adatok szerint 93 lakója van, akik „ipszilonien”-nek hívják magukat.


A Párizstól is minössze 115 kilométerre fekvő Y neve a falu útjainak alakzatából keletkezett, melyek az ipszilon betű formájához hasonlóan csatlakoznak egymásba. Legfőbb látványossága középkori kastélytemloma. Érdekesség, hogy Y testvértelepülése Európa leghosszabb nevű kisvárosa.

Érdekességként Európa és a világ leghosszabb nevű települései:

Európa (58 betű): Walesben található az öreg kontinens “rekordere”, mely Y testvértelepülése. A neve: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Világ (85 betű): A világ egy szóból álló, leghosszabb nevű települése Új-Zélandon található:

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.