Tam_Bau
MENÜ
2024. május 19.
Ivó, Milán
Holoda Attila: a napelemek okozzák a negatív áramárat

Holoda Attila: a napelemek okozzák a negatív áramárat

hirklikk.hu/ Németh-Kállai Szilvia

Mit jelent a negatív áramár és a fogyasztók érzékelhetik-e hatását?

Miután a magyar áramtőzsdén rövid ideig ismét mínuszos ára lett az áramnak, a Portfolio cikke szerint a szakemberek arról kezdtek el beszélni, hogy ez a jelenség akár komoly problémát is okozhat. Ezért a Hírklikk megkérdezte Holoda Attila energetikai szakértőt, mit jelent a negatív áramár és a fogyasztók érzékelhetik-e hatását?
Egyre többször fog előfordulni, hogy a tőzsdén negatív lesz az áram ára, bár ez ma még csak rövid ideig tart. A negatív ár azt jelenti, hogy azoknak a villamosenergia termelőknek, akiknek nem éri meg leállítani az erőműveiket a piacon megjelenő nem elfogyasztott, azaz túl sok termelt áram és alacsony fogyasztás idején, fizetniük kell azért, hogy bent maradhassanak a rendszerben. Ez az érték gyakorlatilag egy napon belül többször is változik, de a normál lakossági fogyasztók ezt nemigen veszik észre – kezdte a magyarázatot Holoda Attila.

A negatív árat a napelemek okozzák, ez az úgynevezett „kannibalizációs” hatás, mert a napelemek nemcsak időjárás-, hanem napszak-függő megújuló energia termelők is. A déli időszakban nagyon „elszáll” a napelemek teljesítménye, ilyenkor nagy mennyiségű áram keletkezik, de ettől még nem fogják leállítani mondjuk a paksi erőmű egyik blokkját, vagy a Mátrai Erőművet, mert ezek visszaindítása túl hosszú időt venne igénybe. Ilyenkor van szükség az úgynevezett visszaszabályozási kapacitásra, hogyha van az adott rendszerben ilyen. A visszaszabályozási kapacitás azt jelenti, hogy ahol lehet, ott csökkentik az áram termelését arra az időre, amíg például a napelemek nagy mennyiségű áramot termelnek – mondta az energetikai szakértő, majd azzal folytatta, hogy legkönnyebben és leggyorsabban a földgáz üzemű erőműveket lehet visszaszabályozni.

/ Bővebben a hírklikken olvashatnak /