MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Csehországból érkezik az elektromos Passat

Csehországból érkezik az elektromos Passat

hvg.hu

Jön a teljesen új VW Passat, tisztán elektromos változatban is.

A Volkswagen 1973-ban dobta piacra az első Passatot, mely egészen 1980-ig volt gyártásban. A jelenleg az utakon futó aktuális generáció 2014-ben látta meg a napvilágot, és tavaly tűnt fel a színen a mellékelt fotókon látható ráncfelvarrt változata. Nyílt titok, hogy a jelenlegi Passat felett már egy kicsit eljárt az idő, és sokan már a következő generációra várnak.

Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy több mint egy évnyi tanakodást követően a Volkswagen döntéshozói igent mondtak az új Passatra, vagyis most már minden akadály elhárult az újdonság érkezése elől.

Az elmúlt évtizedekben több mint 30 millió példányban értékesített modell jelenleg három kontinens tíz gyárában száz ország piacára készül. A nálunk kapható Passat a modern MQB platformra épül, az amerikai változat azonban a több mint 15 éves múltra visszatekintő PQ46-ra. A kilencedik generációs változat viszont már globálisan MQB alapokra fog építkezni.

A Passat B9 néven emlegetett új típus európai változata már nem Emdenben készül majd, hanem a csehországi Kvasinyban, a testvérmodell Skoda Superb mellett.

A várhatóan 2023-ban bemutatkozó, elődeinél nagyobb utasterű új Passat előreláthatólag első- és összkerékhajtású változatokban, lágy- és plugin hibrid verziókban, illetve többek közt teljesen elektromos kivitelben is kapható lesz.