Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 23.
Béla
Az otthoni munka térnyerése túlélheti a járványt

Az otthoni munka térnyerése túlélheti a járványt

24.hu

A pandémia olyan új jelenségeket hozott a felszínre, amelyekre a jövő vezetőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk.

Globálisan a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka tervezi, hogy még ebben az évben munkahelyet vált. A Microsoft legfrissebb Work Trend Index 2021 felmérésébe 31 országból több mint 30.000 munkavállalót vontak be.

A pandémia olyan új jelenségeket hozott a felszínre, amelyekre a jövő vezetőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, ha szeretnék megtartani dolgozóikat, vagy ha újakat kívánnak toborozni. Példaként a rugalmas munkavégzés iránti fokozódó igényt említették.

Ugyanakkor a kutatásban arra is rámutattak, hogy a munkaadóknak figyelniük kell az otthoni munkavégzés eszközeinek biztosítására is, mert a felmérés szerint ezzel a dolgozók 42 százaléka elégedetlen.

A jövőben 30%-kal kevesebb területre lehet szükség a cégek központi irodáiban.

Kiemelték azt is, hogy megnőtt a távolság vezetők és beosztottak között. Előbbiek 61 százaléka szerint javult a teljesítményük, és jól is érzik magukat az otthoni környezetben, a nem vezető beosztásúak – elsősorban a nők és a fiatalok – viszont komoly kihívásként élik meg az otthoni munkavégzést.

Az alkalmazottak 37 százaléka szerint a cégük túl sokat vár el tőlük, 45 százalék pedig túlhajszoltnak érzi magát.
Európában a globális átlagnál valamivel rosszabb a helyzet: a dolgozók 42 százaléka érzi kimerültnek magát, 46 százalék pedig stressztől szenved.
Az elszigeteltség érzése a felmérés eredményei szerint negatívan hat az innovációra és a termelékenységre. Ugyanis azok, akik arról számoltak be, hogy „elhidegültek” a munkatársaiktól, jellemzően attól is vonakodtak, hogy részt vegyenek az ötletelésben, illetve általánosságban az innovációra irányuló munkákban.

A Microsoft közleménye szerint a feltárt trendek vélhetően átalakítják, felpezsdítik a munkaerőpiacot, hiszen az álláskeresőknek már nem kell elköltözniük ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak. Viszont sokkal könnyebben költözhetnek új lakóhelyre a jelenlegi állásuk megtartásával.

Emiatt tízből négy alkalmazott komolyan mérlegeli a munkahelyváltás lehetőségét, 46 százalékuk pedig szeretne elköltözni. Az új helyzet azonban nemcsak a munkakeresőnek, hanem a munkaadónak is kedvezhet, hiszen a fizikai távolság kevésbé korlátozza a merítési lehetőséget a toborzásnál – összegezte az MTI.