Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 21.
Máté, Mirella
Aszály: kevesebb lesz az idén a bortermés

Aszály: kevesebb lesz az idén a bortermés

agrotrend.hu

Tokaj-hegyalján is befolyásolta a termésmennyiséget az aszály.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint a tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés. Megvan a jó évjárat lehetősége, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, amely a minőségi termeléshez szükséges lenne. Javában zajlik a 2020-as szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Idén végre normális ütemben értek be a szőlők, de a tőkékről aszályos év termését szedik le.

A Világgazdaság írta meg, hogy Légli Ottó a maga részéről nem emlékszik olyanra, hogy a szüret kezdete után – ami az idén náluk augusztus 25. volt – egy egész hónapig aszály volt, és nem esett az eső. Balatonbogláron viszont ez történt. Ráadásul már a tavalyi év is aszályos volt, és nem volt téli csapadék sem. A csapadékhiányon kívül terméscsökkentő tényező az is, hogy a tőkéket tavasszal komoly hideghatások érték. Sok rügy maradt „alvó állapotban”, és azokon a helyeken, ahol megfelelő volt a fürtszám, a szemek nem tudtak kitelni. A Balatonboglári borvidéken ez volt jellemző például az Irsai Olivérre, amely pedig augusztus elején jó ütemben kapott esőt, de úgy látszik, már ekkor is késő volt – mondta Légli Ottó a VG-nek.

A szüret felén túljutva mindezek miatt most az látszik, hogy az idei bortermés csupán 2,2 – 2,5 millió hektoliter körül lesz.

Ez nem csak a tavalyi 2,7 milliós eredménytől marad el, hanem az előzetesen becsült mennyiségtől is. Azonban Légli Ottó szerint az egyes térségek között jelentős különbségek is lehetnek. Vannak olyan területek, amelyeken 15, és vannak olyanok, ahol 20-30 százalékos a várttól való elmaradás. Az viszont jó hír, hogy a leszüretelt szőlő az aszály ellenére makkegészséges. A gazdálkodók az idén nem szembesültek nagyobb növényvédelmi kihívásokkal. Többnyire a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek, megvan a jó évjárat lehetősége. Ám Légli Ottó szerint erről még korai nyilatkozni.

Kicsivel magasabbak, de még mindig alacsonyak az átvételi árak

A szőlő átvételi árai némileg magasabbak a tavalyinál, de például Balatonbogláron csak az Irsai Olivéré emelkedett szüret közben is, az induló 120 forintról 145-re ment fel. A rizlingért a Balaton körül nettó 80 és 105 forint közötti összeget adnak. Ez szintén jobb a tavalyinál, de azt hangsúlyozni kell, hogy 80 forintból egy kiló minőségi szőlőt nem lehet előállítani. Persze a hozam is befolyásolja a megtérülést, és az árak a minőségtől is függenek – mondta a HNT elnöke.

Már túl vannak a korai fajták szedésén Tokaj-Hegyalján is. Egyes pincékben például már ki is erjedtek a száraz sárga muskotályok – mondta a Világgazdaságnak Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A késői érésű fajták, a furmint és a hárslevelű száraz borok alapjául szolgáló szőlők szürete is elkezdődött. Kedvező, hogy májusban és júniusban volt egy csapadékos periódus, mert Molnár Péter szerint a talaj megfelelően elraktározta a nedvességet. A szőlő érésekor jó volt a hőösszeg is, és sok dűlőben megindult az aszúsodás folyamata. Ráadásul magasabb mustfokról, ami remek alap a jó minőségű aszú képződéséhez. A tokaji borászok tapasztalatai szerint nagyon ígéretesek a mustok és a kierjedt borok is. Jó struktúrájú, szép savú, jó egyensúlyban lévő tételek várhatóak. Megvan a potenciál ahhoz, hogy jó évjárat legyen az idei – mondta Molnár Péter.