Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A világon a leggazdagabb magyar az állami bevatkozás és a Mészáros Lőrinc-jelenség veszélyeiről

A világon a leggazdagabb magyar az állami bevatkozás és a Mészáros Lőrinc-jelenség veszélyeiről

444.hu / fotó: portfolio.hu

Interjú Péterffy Tamással, az Interactive Brokers alapítójával, elnökével és legnagyobb részvényesével.

Kevesen tudják, de Péterffy mint magyar származású amerikai üzletember a 24 milliárd dollárra becsült vagyonával az amerikai Forbes magazin listáján a globális mezőnyben az 58. helyen áll. Így ő a leggazdagabb magyar ember a világon. Áprilisban egy portréban mutattuk be itt a 444-en. Annak kapcsán írtunk akkor róla, hogy úgy tűnik, szorosabbra fűzi kapcsolatát egykori hazájával, hisz Budapestre költöztette pénzintézeteinek egyes központjait.

Úgy tűnik azonban, hogy a republikánus Péterffynek a magyar kapcsolat nem jelenti feltétlenül a politikai vezetéssel való kapcsolatot is. A Válasz interjújában ugyanis kemény szavakat fogalmaz meg Magyarország uniós szerepvállalásáról és Mészáros Lőrincről is.

Önerőből sikeres üzletemberként mit szól ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc vagy a miniszterelnök veje látványosan gazdagodik, állami és uniós források segítségével szereznek meg cégeket, ingatlanokat, egész iparágakat? – kérdezi tőle az újságíró.

„Ez hatalmas probléma. Magyarországon talán sokan nem is látják, mennyire gyengíti ez a folyamat az országot. A szabad piac és a verseny erősíti a gazdaságot, növeli az emberek jólétét; minden ezzel ellentétes folyamat káros” – válaszolja Péterffy.

De bírálja az állami beavatkozást a piacba is. „A kormányzat a magas infláció és energiaárak miatt ársapkákat, korlátozásokat vezetett be, amit jelentős hibának tartok. Ha valamit hatósági eszközökkel tartunk alacsony áron, abból az emberek egyre többet vásárolnak, azaz az ársapkák az államnak egyre többe kerülnek. A kormányzat alighanem valami olyasmit szeretne az energiával, mint a kommunizmus idején, amikor olcsó volt a kenyér – látszólag, mert mesterségesen tartották alacsonyan az árát, aminek következtében az emberek kenyérrel hizlalták a disznóikat” – mondja. A teljes interjút itt lehet elolvasni.