Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A pénzt előre, nem utólag, csepegtetve

A pénzt előre, nem utólag, csepegtetve

24.hu

Egy nyugdíjas szervezet előre kéri a pénzt.

A drágulás nagyon felgyorsult, októberben kilencéves csúcsra, 6,5 százalékra ugrott az átlagos áremelkedési ütem, és novemberre, decemberre még magasabb értékre lehet számítani. Az inflációs nyomás szerte a világban, és Magyarországon is fokozódik. Nem csoda, hogy egy nyugdíjas érdekvédelmi szervezet felemelte a hangját annak érdekében, hogy a valós pénzromlási ütemhez igazítsák az év eleji nyugdíjemelést.

„Magyarországon ma szinte mindenki tudja, hogy 2022-ben az infláció mértéke legalább másfélszerese lesz a költségvetési törvényben elfogadott 3 százaléknak. Tudta már az MNB is, amely a szeptemberi előrejelzésében 3,6-3,8 százalékot becsült a 2022. évi infláció mértékeként, ami – biztosra vehetjük –, decemberben tovább fog emelkedni. Úgy látszik, már csak a kormány és a parlamenti kormánypárti többség nem tudja mindezt, mivel még nem kezdeményezték a 2022-es nyugdíjemelések mértékének további növelését” – kezdi közleményét a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

Arra mutat rá a szervezet, hogy, megfogalmazásuk szerint:

Évek óta alultervezték a következő évi nyugdíjemelések mértékét.
Év közben a nyugdíjasok hiteleztek az államnak.
Az év közbeni korrekciókból fakadó emeléseket így a menteközben elhunytaknak már nem kellett megfizetni, mivel erre vonatkozó kérvényekkel minden bizonnyal nem sokkal találkoztak.

A NYUSZET azt várja a kormányzattól, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg a nyugdíjemelések 2022. évi mértékét, és ehhez illesztetten módosítsák a költségvetési törvényt. Akkor, amikor az inflációhoz igazítva az e-matricák árait 4,9 százalékkal emelik, nyugodt lelkiismerettel a nyugdíjak emelésének mértékét is módosíthatják a költségvetési törvényben már elfogadott 3-ról legalább 4 százalékra – fogalmaznak. A legalább 4 százalékos emelésről azt írják, hogy „ez a nyugdíjasoknak jár és nem utólag csepegtetve, hanem az év elején odaadva”.