Tam_Bau
MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A fejlesztés, az innováció  a kicsiknek sem elérhetetlen

A fejlesztés, az innováció a kicsiknek sem elérhetetlen

Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Bármilyen akadályba ütközzenek, keressék bizalommal a kamarát!

A fejlődés és az innováció a jövő garanciája, ami a jelen nehéz gazdasági helyzetben fokozott kihívást jelent. Vajon milyen segítségre számíthatnak a vállalkozások a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről, ismerik-e a lehetőségeket, új megoldásokat? A témáról március 24-én „EGYÜTT-MŰKÖDÜNK” címmel a kamara a Pécsi Tudományegyetemmel közösen szervez szakmai programot. Ennek apropóján beszélgettünk Vidáné Hévizi Bernadett kamarai titkárral, aki számos hasznos információt is megosztott.

– A Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységei a helyi és térségi gazdaság, valamint vállalkozások közvetlen és közvetett fejlesztésére irányulnak – kezdte a szakember. – Tagjaink számára általános, működésüket támogató információnyújtás, Széchenyi kártya térítésmentes ügyintézése, általános adminisztrációs szolgáltatások (okmányhitelesítés, ATA Carnet szolgáltatás, kamarai regisztráció, építésügyi regisztráció, okmányhitelesítés, tájékoztató rendszer egyéni vállalkozóknak), adózással, illetve szakképzéssel kapcsolatos rendezvények, pályázati tanácsadás, pályázati dokumentációk összeállítása, adózási-, pénzügyi-, jogi tanácsadás és szakképzési elszámolással kapcsolatos tanácsadás mellett évente megújuló, vissza nem térítendő támogatási lehetőségeket is biztosítunk pályázati kereteken belül.

– Az elmúlt évek különösen sok nehézséget hoztak a gazdaság szereplőinek.
– A kamarai rendszer a közelmúlt nehéz időszakában folyamatos kapcsolatban állt a vállalkozások mellett mind a minisztériumokkal, mind egyéb szervezetekkel, és az aktuálisan jelentkező problémák megoldásában aktív segítséget, közvetítői szerepet vállaltunk. Példaként említhetném az áramszolgáltatókkal való szerződéskötési nehézségeket, melyet a hozzánk beérkezett vállalkozói megkeresések alapján egyénileg kezeltünk az országos kamarai rendszer részére az MVM által kijelölt saját kapcsolattartó révén. A kamarai tevékenységek igen sokrétűek, mindig azt javasoljuk a vállalkozóknak, hogy keressenek minket bizalommal, bármilyen akadályba is ütköznek.

– Az innováció és kutatásfejlesztés milyen szerepet tölthet be a vállalkozások túlélésében, megerősödésében?
– Az innováció nem csak a vállalkozás fejlesztését, bővülését eredményezheti, hanem akár a nehezebb gazdasági időszak túlélésében is nagy szerepet játszhat. Nem úgy kell az innovációra gondolni, mint egy kisebb vállalkozás számára megfoghatatlan, elérhetetlen, megvalósíthatatlan fogalomra, hiszen innováció akár egy új marketingmódszer – amelyre a mai világban számtalan csatorna lehetőségeit lehet felhasználni, gondoljunk például a social media erejére –, vagy éppen egy új módszerre az üzleti gyakorlatban például egy újonnan, a cég számára tervezett és bevezetett szoftver, ’okos megoldás’, mely új vásárlók elérését, a kapcsolatépítést segíti elő. Hasonló innovációk bevezetése jelentheti a túlélés, megerősödés lehetőségét, ami a kisebb vállalkozásoknak is elérhető, vállalható költséggel társul, sőt állandóan megújuló pályázati lehetőségeket is fel lehet használni a cél elérése érdekében.

– Mennyiben mások a problémák a mikro, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok esetében?
– Térségünkben kevés a nagyvállalat, és a közepes vállalkozások száma sem túl nagy a mikro- és kisvállalkozások számához képest. A kisebb vállalkozások mindig több problémával küzdenek napi szinten, mint a nagyobb társaik. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet (üzemanyag-, energia-, alapanyagárak drasztikus emelkedése) azonban a vállalkozásokat mérettől függetlenül térdre kényszerítheti. Azok a vállalkozások vannak ’könnyebb’ helyzetben, ahol az eddigi beruházások már érintették a saját energiatermelés lehetőségét biztosító innovatív fejlesztéseket, vagy képesek voltak rövid időn belül áttérni olyan energiafelhasználásra, amely a létesítményüzemeltetési, illetve technológiai folyamatok költségeit csökkenti, valamint amelyek olyan további innovatív beruházásokkal rukkoltak elő, melyekkel a nehéz helyzetben is növekedést tudtak elérni.

– Mi motiválta az együttműködést a Pécsi Tudományegyetemmel? Mit profitálhatnak ebből a vállalkozások, és miért jó ez a Tolna megyében élőknek?
– Kamaránk igyekszik bővíteni, kiterjeszteni kapcsolatrendszerét olyan partnerek bevonásával melyek hatékonyan tudják szolgálni a gazdaság, a vállalkozások fejlesztése érdekében kitűzött céljainkat. Tekintettel a feltárt közös stratégiai irányokra kamaránk a Pécsi Tudományegyetemmel hosszú távú együttműködést, együtt gondolkodást tervez. Ennek első lépcsőfoka a 2023. március 24-én megrendezésre kerülő „EGYÜTT-MŰKÖDÜNK” című rendezvény, mely legfőképpen arra hivatott, hogy a helyi/térségi gazdasági szereplők megismerjék a PTE vállalkozásfejlesztéshez, oktatási és egyéb partneri együttműködéshez kapcsolódó tevékenységeit. Feltárja azokat a területeket, ahol közös munka valósulhat meg: pályázati projektek, szakmai gyakorlatok/oktatás/humán erőforrás fejlesztés, egyetemi hallgatók bevonása vállalkozásfejlesztésbe – piaci probléma megoldások, stb.
Biztosak vagyunk benne, hogy a szervezetek közötti együttműködés a térség vállalatainak/vállalkozásainak egyéb gazdasági szereplőinek fejlődésében és sikerében/sikerességében kézzelfogható eredményeket teremt, így hozzájárulhat a térségi gazdaság versenyképes működéséhez.