Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A bodza és dió területe növekedett

A bodza és dió területe növekedett

agrarszektor.hu

Egyre nagyobb a dióültetvények és a bodzások területe, míg az almáé és az őszibaracké egyre fogy.

Jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakban az alma és az őszibarack termőterülete Magyarországon: a két gyümölcs termesztése mintegy 40%-os visszaesést szenvedett el az elmúlt évtizedben. Ezzel szemben komoly mértékben bővült itthon a dió és a bodza termőterülete, valamint a szamóca, a cseresznye és a kajszi területe is növekedni tudott. Ami a mezőgazdasági területek egészét illeti, a 2021-es évben mértekhez képest idén mintegy 32 ezer hektárral lett nagyobb a mezőgazdasági területek nagysága. Az ország területének 45%-a szántó, 15%-a gyepként hasznosult, majdnem 3% szőlő és gyümölcsös, a fólia és üvegház alatti növénytermesztés területe pedig körülbelül 2 ezer hektárt tesz ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzése szerint a mezőgazdasági területekben történő változások kiöregedett szőlők és gyümölcsösök, valamint a nem művelt konyhakertek kivonásával, valamint a felhagyott vagy éppen feltört gyepterületekkel magyarázhatóak. Ám ugyanilyen ok lehet a gazdálkodók kiöregedése és a generációváltás elmaradása, ezzel kapcsolatban pedig a tevékenység abbahagyása. Ez utóbbi azonban a gazdák életkorától függetlenül is bekövetkezhet, hiszen a jelenlegi klimatikus és gazdasági helyzetben sok olyan kihívással - ilyen például a munkaerőhiány és a termelési költségek növekedése - kell megküzdenie a gazdaságoknak, amelyek masszívan veszteségessé tehetik a termelést.

Ez a veszély a magyarországi gyümölcsösöknél és az ezzel foglalkozó szakembereknél különösen magas. Mint ismeretes, a hazai gyümölcstermelést az elmúlt években egyaránt sújtották a tavaszi fagyok és az aszályos időszakok. 2021-ben az áprilisi fagyok a kajszitermés 70-95%-át, az őszibarack közel 80%-át és az alma több mint 30%-át tették tönkre, és ez zsinórban már a második ilyen veszteséges év volt, ezért a gazdák nem minden aggodalom nélkül kezdtek neki az idei évnek. És bár a gyümölcsösök fejlődését az aszály mellett a tavaszi és a húsvét utáni fagyok az elmúlt évhez hasonlóan idén is gátolták, összességében jóval kevesebb kárt okoztak, mint az elmúlt két évben. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kérdésünkre korábban elmondta, hogy a kajszinál és az őszibaracknál

2020-ban és 2021-ben óriási károkat, sok gazdaságban totális termésveszteséget okoztak a tavaszi fagyok. Ha ez idén, esetleg jövőre is megismétlődik, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni e gyümölcsök termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni

A szakember szerint, bár a statisztikák azt mutatták, hogy Magyarországon a gyümölcsösök ültetvényfelülete nem változott jelentősen az elmúlt 10 évben. Ebből viszont arra lehet következtetni, hogy a telepítések és a kivágások nagyjából egyenlőek a gyümölcsültetvények összesített szintjén. Apáti Ferenc szerint az ültetvénytelepítési kedv az élőmunka-igényes, és/vagy az időjárási károk (különösen a tavaszi fagyok) szempontjából kockázatos fajoknál - így a kajszinál, a cseresznyénél, az őszibaracknál, és a szamócánál - erőteljesen megtorpant, míg a dió, a bodza, valamint a szamóca, a cseresznye és a kajszi területe növekedett az elmúlt időszakban.

A legnagyobb területen termesztett gyümölcsfajok területe zsugorodott

A KSH elemzése szerint a gazdálkodók országosan a mezőgazdasági terület 1,6%-át használják gyümölcsösként, a megyénkénti arányok jelentősen különböznek. A gyümölcsösök elhelyezkedése koncentrált, a teljes terület 37%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Míg ebben a megyében a mezőgazdasági területek több mint 10%-án gyümölcsöt termesztenek, addig Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye területének mindössze 0,3%-át borítják gyümölcsösök. A gyümölcsültetvények területének nagysága az utóbbi egy évben érdemben nem változott, a törzses fajok összterülete némileg csökkent, a gyümölcsbokroké kismértékben nőtt.

A törzses gyümölcsfajok közül a dió területe több mint ezer hektárral nőtt a tavalyi évhez képest, így most már 10 ezer hektáron termesztik, viszont a 14 ezer hektáros meggy és a 23,2 ezer hektáros alma termőterülete összesen közel 2,5 ezer hektárral csökkent. A bogyós fajok közül a bodzát a telepítéseknek köszönhetően majdnem 500 hektárral nagyobb területen, összesen 6,6 ezer hektáron termesztették, mint egy évvel korábban. Szamócával idén 660 hektáron, az előző évinél 18%-kal nagyobb területen foglalkoztak.

Magyarország almatermő területének 73%-a, közel 17 ezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Ugyancsak ebben a megyében termelnek a legnagyobb területen meggyet, 5 ezer hektáron és diót, 4,7 ezer hektáron. Bodzát legjelentősebb mértékben, 2,7 ezer hektáron Bács-Kiskun megyében telepítettek, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is közel 1 ezer hektárral nőtt ennek a gyümölcsnek a területe, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 0,7 ezer hektárt telepítettek, így az összes bodzaültevény 67%-a ebben a három megyében van. Emellett jelentős igény mutatkozott az új, hazánkban eddig nagyobb területen nem termesztett fajokra is, Somogy és Zala megyében például mogyoró, Somogyban és Baranyában csipkebogyó termesztésére alkalmas területeket soroltak be 2021-ben a termőhelyi kataszterbe, vagyis a következő években ezek termesztése is fellendülhet hazánkban.

Aggasztó azonban, hogy a FruitVeB becslései szerint a hazai 80 ezer hektáros ültetvényfelület mintegy 40-50%-a korszerűtlen, potenciálisan versenyképtelen, 25-30%-a jelenleg nem eléggé hatékony, de fejleszthető, míg a maradék 25-30%-a - mely néhány száz termelő vállalkozást jelent - tekinthető igazán professzionális, versenyképes felületnek. Ahogy Apáti Ferenc korábban is említette a magyarországi gyümölcsösöknek csak mintegy negyede-harmada öntözött, és mindössze 5%-án található jégháló, ami a jégvédelem fontos eszköze. A fagyvédelem technológiai spektruma igen széles, de hatékony fagyvédelmi technológia csak körülbelül az ültetvények 3-4%-án lehet. Ezek pedig az elmúlt évek időjárási szélsőségeit nézve olyan problémák, amelyeket minél előbb kezelni kell.

A szőlőtermesztés tekintetében Heves megye dominál

A magyarországi mezőgazdasági területek mintegy 1,2%-át, 60,2 ezer hektárt borít szőlőültetvény, amely 2,7%-kal kisebb az egy évvel korábbinál. Az összes szőlőterület több mint harmada, 21,5 ezer hektár a Kiskunsági borvidéknek otthont adó Bács-Kiskun megyében helyezkedik el, ahol jellemzően borszőlőtermeléssel foglalkoznak, 20,8 ezer hektáron művelve azt. A Mátrai és az Egri borvidék révén Heves megyében található a szőlőterületek további 19%-a, összesen 11,3 ezer hektár. A szőlősök összes területen belüli aránya, 3,1% ebben a megyében volt a legnagyobb. A szőlőterület mezőgazdasági területen belüli aránya ugyancsak Heves megyében a legmagasabb, eléri a 6%-ot is. A borszőlő mellett a csemegeszőlő és az úgynevezett direkttermő szőlőfajok termesztése szintén az említett megyékben a legmeghatározóbb.