MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Zöldtetőkkel a klímavédelemért

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

magyarmezogazdasag.hu

A zöldtetőkkel hatákonyan lehet védekezni a nyári forróság ellen, miközben táplálékul szolgálnak a rovaroknak.

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.
A növények tökéletes természetes légkondicionáló berendezések. Vizet tárolnak, majd megfelelően adagolva elpárologtatják, miközben hűtik a környezetüket. Egy beültetett buszmegálló tető, virágtenger a garázs tetején, vagy akár egy épület növényektől zöldellő homlokzata nem csak gyönyörű. Az ilyen zöld felületek pozitívan hatással vannak a környezetünkre:

  • a növények táplálékot és élőhelyet biztosítanak a rovarok számára, heves esőzések során tehermentesítik a csatornarendszert,
  • kiszűrik a szennyező anyagokat és a finom port a levegőből, és megkötik a szént. Emellett a növények javítják az épületek hőszigetelését és hangszigetelését.

A zöld tetők telepítése egyre egyszerűbbé válik a kertészeti ágazat kreatív megoldásainak köszönhetően. A kertészek elsősorban alacsony évelő növényekből dolgoztak ki ültetési koncepciókat, figyelve arra is, hogy azok kevés gondozást igényeljenek. A szakemberek szerint a Sempervivum fajok ideálisak ezekre a célokra, de a párna vagy mohaszerűen növekedő fajok, valamint Sedum fajták is alkalmasak tetőkertek beültetésére.

Több millió növény évente

A németországi Issumban található Viehweg kertészet Sedum fajták szaporítására szakosodott. A családi vállalkozást már a negyedik kertész generáció vezeti, évente több millió növényt termesztenek 20 hektáros termesztő üzemükben. Ezek a fajták pozsgás növényekként képesek túlélni a száraz előhelyeken. A tulajdonos, Thomas Vieweg szerint öntözni sem szükséges, mivel a fajták vastag leveleikben tárolják a nedvességet, így még a hosszabb ideig tartó hőséget és aszályt is elviseli. Színes, esztétikus zöld tető létrehozásához 20 különböző Sedum fajtát ültetnek vegyesen a 40x60 cm-es növénytartókba.

Alig kell gondozni

Négyzetméterenként 240 darab növény is elhelyezhető. Körülbelül négy hónap alatt benövik a felületet, és miután meggyökeresedtek egy ilyen növényközösség évtizedekig élhet. A kertészet által beültetett kész „növénykazettákat” egyszerűen el lehet helyezni tetszőleges darabszámban egy lapos tetőre, például egy bicikli tároló vagy buszmegálló tetejére - és kész is a szép és tartós növénybeültetés. A zárt növénytakaró megakadályozza a fűfélék és a különböző gyomnövények szaporodását. A karbantartás minimális - a normál zöldtetőhöz hasonlóan, évente egy ellenőrzés elegendő a nem kívánatos részek eltávolításához, és a hosszú hatású műtrágya kijuttatásához. Ezenkívül nem szükséges semmi egyéb speciális ismeret ahhoz, hogy a kihasználatlan területeken új élőhelyek hozzunk létre.

A Thomas Viehweg növényeivel zöldített buszmegállók számára a WSM fémgyártó kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a zöldtető kazettákat. Ez is remekül példázza, hogy együttműködéssel milyen nagyszerű újításokat lehet létrehozni.