MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Váratlan teljesítménycsökkenés az atomerőműben

Váratlan teljesítménycsökkenés az atomerőműben

hvg.hu

Most derült ki, hogy volt egy kis gond hétvégén a Paksi Atomerőműben.

Az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkjá szombaton védelmi működésből következően 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt – közölte hétfőn este az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Hangsúlyozták: a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve.

A teljesítmény csökkenését egy automatikusan generálódott villamosvédelmi működés okozta a 3-as számú turbinagenerátor-rendszernél. Az OAH közlése szerint a védelem megfelelően működött, a blokk teljesítménye a késő esti órában 210 MW-on volt. A hiba javítását követően június 16-án reggel a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre.

A 2. blokkon végrehajtott leterhelés és a névleges teljesítményre hozás során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatásokat a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre. Az ilyen jellegű – biztonságot nem érintő – eseményeket az OAH számára nem kell bejelenteni, azonban a hivatal a blokkok le- és felterhelésével járó esetekben is folyamatosan felügyeli az adott blokk állapotát.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. éppen jövő hétre szervezett egy sajtóeseményt a "teljesítménycsökkenés témájában". A meghívó címe: Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című sorozatot?