Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Változatosak és nagyon szépek a kerti sövények

Változatosak és nagyon szépek a kerti sövények

lakberinfo.hu

Sok kertben találunk szépen gondozott sövényt, részlegesen kizárva ezzel a külvilágot.

Sövény a ház előtt

A különböző tömör kerítések is takarnak, azonban ez egy költségesebb választás, jobb megoldás ha a természetes növénytakarást választjuk. A sövény térelválasztásra is kiválóan alkalmas. A kert funkcióinak határozott elkülönítésére, egy-egy virágzó évelőágy sötétzöld kontrasztos és mutatós háttereként megfelelő lesz. Akkor sem fogjuk megbánni a sövény ültetését ha a kert egy kevésbé mutatós vagy ritkábban gondozott részét szeretnénk leválasztani, takarni. A rendelkezésre álló sövény választékból a legtöbb a cserjék közül kerül ki, de van néhány fa is, ami alkalmas lehet masszív sövény nevelésére. Érdemes tehát először is meghatározni a célt, milyen látványelemként szeretnénk látni a sövényt. Az elsődleges szempont a sövény magassága, illetve hogy lombhullató vagy örökzöld legyen.

Jelzősövények - Alacsony sövények

A jelzősövény a kert egy részének hangsúlyozására szolgál és díszítő funkcióval bír a közlekedő utak mentén, vagy ágyások szélén. Jelzésül szolgál a 20-30 cm-es magasságával arra, hogy "Ne taposs le!".
Erre a célra alkalmasak növények az örökzöldek csoportjából a puszpáng, a veronikacserje a levendula, a törpe korallberkenye vagy a törpe babérmeggy. A lombhullató növények között is találunk csodás kis cserjéket: ilyen a japán gyöngyvessző, a karcsú gyöngyvirágcserje vagy a cserjés pimpó is remek dísze lehet a kertünknek.

Középmagas sövények

A 80-160 cm-es sövények méretüknél fogva jelzőként túl nagyok a takarás funkció ellátására viszont túl kicsik. így a díszítésre szánt növények csoportjába kerülhetnek. Sokszor a kerítésen kívüli utcarész dekorálására szolgálnak. Nagyon jó örökzöld cserjék a babérmeggy, a bordó kínai borbolya a japán kecskerágó, a tiszafa, a sárgatarka japán kecskerágó és a prágai bangita. A lombhullató változatok is színpompásak: a hibiszkusz a közönséges fagyal és az aranysárga fagyal.

Magas takarósövények

A legkedveltebb csoporthoz érkeztünk. A mai emeletes, ikerházas, sorházas kertvárosi részeken nem jelent mindenhol megoldást, viszont az utca kíváncsi nézelődői ellen védelmet ad. Az örökzöldek közül az alábbiakat érdemes megnéznünk: ráncoslevelű bangita, tiszafa, babérmeggy, korallberkenye, oszlopos boróka, magyal smaragdtuja és talán a legnépszerűbb a leyland-ciprus. Népszerűbben az örökzöld változatok, de tavasszal de tavasszal sokkal dekoratívabbak a lombhullató , színes virágzó változatok. úgy mint a sárgatarka díszsom, a vérmogyoró, a közönséges jezsámen, a sárga hólyagvessző, a mogyoró, a bordó hólyagvessző, a közönséges fagyal a gyertyán, a kerti gyöngyvessző, a sövényszil a májusi orgona és a magas gyöngyvirágcserje.

A lombhullató sövények között soknak termése is van, ami táplálékul szolgálhat a madaraknak. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a sövények is folyamatos karbantartást igényelnek. A lomb alakítása mellett rendszeres tápanyag-utánpótlásra és növényvédelemre is szükség van. Ehhez a mezőgazdasági szaküzletekben mindent megtalálnak, amire szükség lehet.