MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
„Valódi konzervativizmusra van szükség

„Valódi konzervativizmusra van szükség"

24.hu • fotó: nyugatifeny.hu

A Klubrádióban Csaba László arról beszélt, hogy valódi konzervativizmusra van igény.

Csaba László szerint ezért volt szükség a Felelős értelmiség csoportra, amely hidat képez az elméleti gondolkodók és a cselekvők között. Az Orbán-kormánynak rövid ideig szakértőként dolgozó közgazdász szerint a Fideszből kiábrándult értelmiségiek által alakított Felelős értelmiség (amelynek tagja mások mellett Pálinkás József, az MTA volt elnöke, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Beer Miklós püspök) gyakorlatiasabb, mint az Eötvös-csoport, amely nagyon széttartó csapattá vált, és más témákkal foglalkozik.

A professzor szerint a Felelős értelmiségre azért van szükség, mert a magyar társadalom válaszúthoz érkezett, konkrét, a társadalmat aktuálisan érintő ügyekről kell beszélni. Az EU-ról azért szólt első fórumuk, mert arról csak nagyon lebutított kép él a köztudatban. A csoport kérdéseket vet fel, amelyekről vitázni kellene.

Beer Miklós például felvetette, ha valaki a kereszténység alapján áll, amelynek egyik legfontosabb eleme a megbocsátás, akkor nem ledorongolni kell a másikat, hanem meghallgatni, megérteni, végül elfogadni, ő másképp látja a dolgokat. Ilyet püspöktől nem hallott – mondta Csaba László.

A felvetésre, hogy Balázs Zoltán, a Corvinus professzora szerint a konzervativizmusnak nincs Magyarországon politikai tere, úgy reagált: a maga módján az MDF és a Fidesz első kormánya is ilyen volt, de nagyon eltért a mostani irányvonaltól.

A centrális erőtér sem azt jelentette, hogy egy központ irányít mindent, hanem azt, hogy összegyűjtenek mindenkit, aki a nemzet és a kisebb állam híve.
Mostanra a centrális erőtér az egyszemélyi irányítás megfelelője lett, vitáról nem is lehet szó, „lenini típusú párt” alakult ki.

A sorosozásnál bonyolultabb a világ

Nem a Fidesznek vannak árvái, a társadalom jelentős részének nincs képviselete, bizonyos gondolatok meg sem jelennek. 20 másodperces panelek mennek a tévében, azokba pedig nem fér bele más, csak annak az ismételgetése, hogy „Soros-Soros-Soros”. A világ ennél bonyolultabb.

Csaba László nem ért egyet Tölgyessy Péterrel, aki szerint az Orbán-rendszer még legalább két évtizedig, de lehet, hogy egy nemzedéken át fog tartani. Szerinte fizikailag és gazdaságilag sem tartható fenn a rendszer. Az internet világában „a ’30-as éveket idéző egypártrendszer” fenntarthatatlan. A kérdés az, mi jön a helyére, mert van egy pont, amikor azt kell mondani, minket nem a mostani játszma érdekel, hanem a következő bajnokságra gondolunk.