Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Úszó tojótyúkfarm a kikötőben

Úszó tojótyúkfarm a kikötőben

agroinform.hu

Fontolgatják egy úszó, függőleges zöldségtermesztő üzem kialakítását is.

A termőföld szűkössége és fokozatos zsugorodása miatt világszerte keresik a megoldást arra, hogy bizonyos mezőgazdasági termelő egységeket termőföld igénybevétele nélkül hozzanak létre – írja a poultryworld.net, angol hírportál.
Mivel a Föld felületének mintegy 70 százalékát víz borítja, ebből született az ötlet, hogy egyes gazdaságokat a vízre is lehet helyezni. Ilyen megoldást jelent a Rotterdamban két évvel ezelőtt létesített, a kikötő vizén lebegő tejtermelő telep, ahol 35 fejőstehén azóta folyamatosan termeli a friss tejet. Ráadásul az állatok takarmányainak egy részét a városban állítják elő.

Ennek mintájára, egy holland házaspár, Peter és Minke van Wingerden, hasonló építkezésben jártas mérnökökkel szövetkezve, ugyancsak Rotterdamban egy tojástermelő farm építését határozta el egy 30 x 30 méteres, tengervízen úszó tömbre helyezve. Az óriási daruk már a belső kikötőben meg is kezdték az új létesítmény építését, amelynek teljes energiaellátását napelemek biztosítanák. Ez, a valósággal észbontó művelet a lakosság ellátását kívánja szolgálni. Az építtetők elmondták, hogy a farmot a város szerves részeként fogják kezelni, szorosan igazodva a fogyasztók és a vendéglátó egységek igényeihez.

A szupermodern berendezésekkel ellátott tojástermelő gazdaság felső szintjén 7.000 tojótyúk, az alsó szinten pedig a csomagolóegység kap helyet. A farm egyben mintául szolgálhat más, sűrűn lakott tengerparti övezetek hasonló létesítményeinek megépítéséhez. Van Wingerden már fontolgatja egy úszó, függőleges zöldségtermesztő farm kialakítását, amely pl. a tojótyúkok és a tehenek trágyáját is hasznosítani tudná.