MENÜ
2024. február 25.
Mátyás
Újfajta brokkoli meghódította az európai piacokat

Újfajta brokkoli meghódította az európai piacokat

haszon.hu / KÓNYA ÁDÁM

Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért?

Újfajta zöldség jelent meg az európai éttermeket és üzletek kínálatában a közelmúltban, és villámgyors sikert is aratott. Csak az utóbbi egy évben 99 százalékkal nőtt a kereslete a kontinensen. Az egyébként Japánból származó, zöld színű Bimi-brokkolit a hagyományos brokkoliktól küllemre a hosszabb szára és a lazán szerteágazó virágrózsái különböztetik meg. Íze különleges, leginkább a dióra emlékeztet, a tápértéke pedig kiemelkedően magas.

A zöldség mellett szól a meglehetősen egyszerű termeszthetősége és feldolgozhatósága is. Emellett a konyhában is könnyen kezelhető, valamint megfelelő számos, változatos étel mellé. A német FreshPlaza szerint - a finom levélrózsáinak köszönhetően - a növény frissessége igen hosszú ideig fenntartható.

A Bimi-brokkoli termesztésével Európában elsősorban Franciaországban próbálkoznak. Az Agroinform szerint ott a kereslete növekedésének a hatására fokozatosan bővülhetnek a termőterületei is. Azonban megjegyzik, az utóbbi időszakra jellemző szeszélyes időjárás ennek a növénynek is kedvezőtlenül befolyásolta a termését.

Igazi szuperélelmiszer az egészséges brokkoli

A brokkoli egy igazi szuperzöldség. A Penn State Egyetem tudósainak egereken végzett vizsgálata például azt állapította meg róla, hogy a fogyasztása után egyes belőle származó molekulák kedvező hatással vannak a vékonybél nyálkahártyájára, valamint befolyásolják a bélsejtek működését is.

Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk? (…) Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is. Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük - idéztük korábban Gary Perdewt, a Penn State Egyetem kutatóját.

A vizsgálatkor a tudósok egy csoport egeret olyan étrenddel etettek, amely 15 százalékban brokkolit tartalmazott. A kontrollcsoport rágcsálói nem kaptak a zöldségből. A kutatás végén megállapították, azoknál az állatoknál, amely nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett. Náluk kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése is.

A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel - tette hozzá a tudós.