MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Tojásmentes palackos rántotta

Tojásmentes palackos rántotta

magyarmezogazdasag.hu

Hamarosan az európai piacokon is megjelenik a palackban értékesített tojás nélküli „rántotta”.

A termék az Egyesült Államokban már népszerűségi rekordot döntött, 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el fél év alatt.
A Just Egg elnevezésű termék folyékony állapotú, hagyományos rántotta színű, és 355 ml-es palackokban kerül forgalomba. Egy forró serpenyőbe öntés, sütés és darabolás után hasonló textúrájú és ízű lesz, mint a szokásos tojásból készült rántotta, vagy omlett.

A növényi „rántotta” egyáltalán nem tartalmaz tojást, fő összetevője a mungóbab, ami az indiai konyha ismert és népszerű alapanyaga. Az aroma, amely az igazi rántotta érzetét kelti, különféle gombák, hagyma, kurkuma és a sárgarépa-kivonat keverékéből áll. Az állagát pedig a gellánguminak köszönheti, amely az az élelmiszeripari adalékanyag, amely az állati zselatin vegán helyettesítője. Mivel tojásmentes, ezért nem tartalmaz többek között koleszterint. A gyártó továbbá hangsúlyozza a termék ökológiai aspektusát, állításaik szerint 98 %-kal kevesebb vizet, 86 %-kal kevesebb földterületet használnak fel az állati termékekhez képest. 

A palackos növényi rántottából az USA-ban 2019. augusztusától 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el.
Ez a legjobb eredmény az amerikai a vegántojás alternatívák között. Ezért a gyártó cég úgy döntött, hogy Európában is piacra dobja. Érdekes módon az olasz tyúktojás ismert forgalmazója, az Eurovo társaság lesz a Just Egg jövőbeli európai disztribútora. Emellett a PHW Group, a német húsipar óriása is együttműködést kezdeményezett a Just-al. Úgy tűnik, az üzletemberek észrevették a növényi alapú étrendben rejlő lehetőségeket.