Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Támadhat a BUBOR-rém

Támadhat a BUBOR-rém

penzcentrum.hu

A jegybank 2022. 03. 03-án 0,75 százalékponttal emelte meg az irányadó kamatokat.

 

Az MNB egyhetes betéti kamat ugyanis a mai napon 5,35% mellett került meghirdetésre. A BUBOR értéke pedig igen gyorsan lereagálta a változást. 470 ezer családot - ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel - csak a kamatstop véd attól, hogy törlesztőrészletük érdemben emelkedjen.

Az irányadó kamatot a jegybank március 3-án tovább emelte: az MNB egyhetes betéti kamata ugyanis csütörtökön 5,35% kamat mellett lett meghirdetve. Ez gyakorlatilag 0,75 százalékpontos kamatemelésnek felel meg. Korábban az MNB a havi változtatások mellett állt ki, ugyanakkor a háborús helyzet és a forint érdemi gyengülése nagyon is indokolttá tette ezt a rendkívüli lépést.

Ráadásul az elmúlt évekhez képest igen magas, 7,9 százalékos januári áremelkedést februárban még magasabb infláció követhet. Ebben a helyzetben a háború és a gazdasági szankciók fokozottabb nyomást helyezhetnek az árakra, vagyis az áremelkedés érdemi mérséklődésére az elkövetkező hónapokban nem nagyon számíthatunk. Mindezek miatt az MNB az irányadó kamatok növelését - legyen szó az alapkamatról, vagy az egyhetes betétről - tovább fogja folytatni./Bővebben a pénzcentrum.hu oldalon olvashat /