Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Szépek, illatosak és gyógyítanak

Szépek, illatosak és gyógyítanak

agraroldal.hu / fotó: tesco.hu

Pillangókat csalogatnak, meseszéppé varázsolják a kerteket.

Minden egyes növénynek megvan a maga pozitív tulajdonsága: szépek, különlegesek, zöldek, vagy éppen színesek, távol tartják a károkozókat, finom a termésük, egészséges a fogyasztásuk, vagy még ezer okot tudnánk felsorolni, hogy miért érdemes minél több növényt ültetnünk a kertbe! Ezek felsorolása helyett mást sorolunk inkább fel, 4 olyan nagyon különleges növényt fogunk mutatni, ami egyszerre csodaszép, csodaillatos, és nagyon hasznos! Bár a gyógynövények szó hallatán sokan rögtön zöld növényeket képzelnek el, amik nem jó illattal rendelkeznek, és amik olyanok, hogy nehéz összehasonlítani egymással őket. Azonban vannak szép, kellemes illatú gyógynövények is, amik pillangókat csalogatnak, meseszéppé varázsolják a kerteket. Érdemes ilyeneket is ültetni!

Méhbalzsam

Ha nagyon őszinte akarok lenni, személyes kedvencem ez a virágos gyógynövény, ami annak köszönhető, hogy gyerekkoromban sokszor találkoztam vele. Akkor még csak szépségét csodáltam - csodaszép virágai piros, lila, vagy rózsaszín színűek – mostanra viszont tudom, hogy gyógyhatású, teát is lehet belőle készíteni, illetve különböző krémekbe, salátákba is nagyon jól passzol. Bónusz, hogy a méheket, pillangókat is vonzza.

Kapor

Na jó, talán a Kapor is a dobogó legtetején áll, közvetlenül a méhbalzsam mellett - én imádom ezt is. Hogy miért? Csodaszép sárga virága nagymamám kertjében mindig törzshelyet bérelt, remek íze pedig a legjobb túrós süteményeket ízesítette meg. Ez az egynyári növny nemcsak egyszerű fűszernövény, hanem gyógyhatással is rendelkezik.

Rozmaring

Egy másik népszerű fűszernövény, ami nemcsak számtalan ételt ízesít meg, és virágaival teszi különlegessé a kerteket, hanem számos pozitív hatással is rendelkezik. Nem is gondolnád, mennyi jótékony hatása van a rozmaringnak….de ebben a cikkben pontosan ezt mutatom be! A rozmaring egyébként kora nyáron virágzik.

Levendula

Ezt a virágos gyógynövényt ismerik talán a legtöbben, hiszen az elmúlt évek során egyre népszerűbbé kezdett válni. Nagyon sok levendula farm van hazánkban, és egyre több helyen fel is dolgozzák a levendulát. A levendula csodaszép lila virágai bájos, francia hatást keltenek, remek illatuk csak úgy vonzza a méheket, és pillangókat. Szárított formában is sokszor alkalmazzák, teszik bele párnákba, szappanokba, de szörpöt, csokoládét is lehet vele készíteni, illetve ízesíteni. Nyugtató hatása van! Mi mindenre jó a levendula? Ismerd meg a levendula jótékony hatásait cikkünkben!