MENÜ
2019. szeptember 23.
Tekla
Szekszárd és a bor

Szekszárd és a bor

Takács Zsuzsa • fotó: daxueconsulting.com

A bor nemcsak gazdasági alapot és megélhetést ad, hanem ihlető és közösségteremtő erő.

Szekszárd az ékes példája, ahol a hétvégén tartják a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényét. Ez a hagyományos borünnep alkalmat teremt a városlakóknak és környékbelieknek, hogy egymással találkozzanak, bort kóstoljanak, vendégeket hívjanak és együtt múlassák az időt. A megyeszékhely, a Szekszárdi Borvidék központja ilyenkor szebbik arcát mutatja, a mediterrán miliő, a patinás épületek, éttermek, kerthelyiségek, igényes árusok forgatagában sétálva minőségi, derűs életérzés járja át az embert. Persze nem árt jól időzíteni, mert csúcsidőben moccanni sem lehet a városközpontban és a Béla-téren, mint heringek a konzervdobozban vergődik az ember. Mindig lehet vitázni arról, hogy miért kell a szűk történelmi városrészbe zsúfolni az összes borászpavilont, de ez a kérdés már évekkel ezelőtt eldőlt. Megszokták a helyiek, ezt szeretik, sőt állítólag éppen ez az egyik vonzerő a szekszárdi fesztiválon. És persze a kiváló nedűk. Jó volt hallani, amikor az egyik borász vendége kérdésére: „Hova menjünk még bort kóstolni a téren?” így felelt: „Bárhova, itt minden standon csak jó bort találnak!” Ez is Szekszárd titka.