MENÜ
2024. május 9.
Gergely
Szegények étke, az egészség forrása

Szegények étke, az egészség forrása

magyarmezogazdasag.hu

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és a daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is.

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

Az egyik ilyen termesztett növényünk a hajdina. Már az alakja se hétköznapi: három szív alakú oldala van. Hajdanán a szegények eledele volt. Napjaikban a bioboltok látogatói kezdik egyre inkább felfedezni.

S hogy miért előnyös a hajdina fogyasztása? Egyrészt nagyszerű antioxidáns: rutin, C és E vitamin tartalma okán.

Így akadályozza a daganatok és a gyulladások kialakulását. Előnyös a szív és az érrendszer védelmében. Segít a sejtfalak regenerálódásában, erősíti a kötőszöveteket és segít lassítani az öregedés folyamatát.
A kiemelkedően magas rosttartalma előnyös a diétánál, a fogyókúránál és a székrekedés megelőzésénél. Sőt, segíti a bélrendszeri daganatok elkerülését is.

Hasznos a vénás betegségek kezelésében. A népi gyógyászatban vérnyomás-csökkentőként is használták. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják: glutént nem tartalmaz, viszont hasonló mennyiségű a fehérje benne, mint a búzában.

Jeleskedik esszenciális aminosavakban és vitaminokban, szinte valamennyi B vitamin fajtát tartalmazza. Figyelemreméltó az ásványi anyag tartalma. Magnézium, kalcium és kálium mellett, nyomelemeket, cinket, vasat és rezet is tartalmaz.

A hajdina fogyasztásnak hagyománya van Japánban és Ázsiában. Ez utóbbi terület az őshazája. Hazánkba a középkorban került. Búza helyettesítőként használták, bár botanikailag nem a gabonafélékhez, hanem a keserűfűfélékhez sorolják.
A hajdina kiválóan illeszkedik a biogazdaságokba. A kártevőkkel szembeni ellenállósága miatt nem igényli a növényvédőszer használatát. Ideális mézelőként vetni, de hasznosítható az állatok takarmányozásában és a termőtalaj javításában is. Hátránya az alacsony terméshozam és a nehezen hántolhatóság.
Fogyasztása: Rizs helyett köretként. Akár a hurkába is betölthető. Csíráztatás után salátákhoz. Az ínyencek kóstolják meg desszertként a hajdinakását egy kis, házi barack lekvárral.