MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
A Z generáció szerint 50 felett kezdődik az öregség

A Z generáció szerint 50 felett kezdődik az öregség

telex.hu/Nagy Nikoletta

Egy brit közvélemény-kutatás arra volt kíváncsi, hogy a különböző generációk milyen véleménnyel vannak az öregedésről.

Honnan számít valaki öregnek, mikor kezdődik az időskor? A Wellsoon megkérdezett kétezer embert a témáról – kiderült, hogy a Z generáció és a baby boomerek teljesen másképp vélekednek a dologról, írja a The Independent.

Az eredményekből kiderült, hogy a 27 év alatti megkérdezettek jellemzően azt mondták, hogy 50-es évei vége felé már öregnek számít az ember, 20 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a nyugdíjas éveket a fotelban töltött pihenéssel töltik az idősek. 16 százalékuk szerint az öregek pletykálással ütik el az időt.

A baby boomer generáció, vagyis az 1946 és 1964 között születettek pont az ellenkezőjéről számoltak be: kétharmaduk úgy gondolja, fiatalabbnak érzi magát, mint a tényleges fiatal éveiben, és azzal érveltek, hogy a 60 az új 40. Voltak, akik aktív életmódjuknak tulajdonítják fiatalos lelkületük megőrzését.

Az adatok azt mutatják, hogy az összes generáció közül a brit boomerek a legaktívabbak. Átlagosan négy órával többet töltenek a szabadban a munkaidőn túl, mint fiatal felnőttek és a milleniálok. A kutatás szerint a boomerek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy testmozgással tölti a szabadidejét, míg a 18 és 27 év közöttiek mindössze 39 százaléka mondta ugyanezt.

Annak ellenére, hogy fiatalabbnak és aktívabbnak érzik magukat, a boomerek 37 százaléka elismerte, hogy aktívabbak lenne, ha nem lennének tartós egészségügyi problémái és krónikus ízületi fájdalmai. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy ennek eredményeként megtanulták jobban értékelni a testüket, és 80 százalékuk azt mondta, hogy 38 éves koruk körül elkezdték jobban megbecsülni azt, hogy egészséges a testük.

A kérdőívezést végző cég szerint sok idős ember aktívabb, mint néhány fiatalabb barátja és családtagja. Azt is hozzátették: a fiatalok csaknem fele azt mondta, hogy túl elfoglalt a munka miatt és túl fáradt, ez visszatartotta őket attól, hogy aktívabbak legyenek.