MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Sokba kerülhet egy meggondolatlan szelfi

Sokba kerülhet egy meggondolatlan szelfi

agroinform.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a lakosságot: figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire.

Sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon, ezzel hatalmas károkat okozva a termelőknek.
Gyönyörű látványt nyújthat a pipacs, a búzavirág vagy a nagylucerna, illetve a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár, vagy a nem sokára elvirágzó repce virágtengere. A természet sok látogatót vonz és ez így van rendjén, sajnos azonban egy-egy jól sikerült fotó kedvéért egyesek gondolkodás nélkül letapossák a haszonnövényeket – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területeket, illetve a Natura 2000-es területeket sokszor nem jelzi tábla, ha mégis, akkor pedig vannak turisták, akik ezeket figyelmen kívül hagyják. Továbbá nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett területet. A gazdálkodók természetesen tudják, hol vannak ezen területek határai, de kirándulók nem feltétlenül.

Ezeken a területeken számos védett növény található, illetve védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a lakosságot: figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire! Egy-egy szép fotó elkészítésével ugyanis néhány gazdálkodónak százezer forintos kárt is okozhatnak.