Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Rejtélyes lyukak a kertben

Rejtélyes lyukak a kertben

agroforum.hu

Főként háborítatlan területeken, kertekben találkozhatunk a rejtélyes lyukakkal, melynek lakóját is felfedezhetjük.

Az agroforum.hu-n feltett olvasói kérdésre válaszolva Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos hasznos tudnivalókat osztott meg a hívatlan vendégről.

A mezei tücsök (Gryllus campestris) kifejlett alakja fekete, teste csupasz, kb. 20-25 mm hosszúságú. Fekete testén a combtövi rész alulról téglavörös színezetű. A hím és a nőstény szárnyának mintázottsága eltérő, a hímek esetében bonyolultabb, míg a nőstényekén egyszerűbb, párhuzamos erezet látható. Tojására jellemző, hogy hosszúkás alakú, sárgásfehér, hengeres. Lárvái egyaránt teljesen feketék, később alakul csak ki rajtuk a combtövi rész vörös foltja.

Európában, így hazánkban is egy általánosan elterjedt fajnak számít. Nemcsak növényi eredetű táplálékot, hanem állati maradványokat is fogyaszt. A növények közül egy- és kétszikűeket egyaránt megrághat, nem mondható nagyon válogatósnak. Leginkább olyan helyen találkozhatunk kártételével és jelenlétével, mely terület nem bolygatott, pl. réteken, legelőkön. Kedveli a meleg és napos fekvésű részeket, nyíltabb és füves területeket. A szántóföldi körülményeket általában kerüli, valamint a rendszeresen rovarölő szerrel kezelt helyeken is egyedszáma nagyobb mértékben lecsökkent.

Kártétele, vagyis rágása mellett inkább a kialakított lakólyukainak jelenléte a feltűnő, melyek körül 10-20 cm-es nagyságban a növényzetet is lerágja, kikopaszítja. Jellemző rá, hogy lárváik telelnek át a kialakított lyukakban. A kifejlett alakok április-májusban fejlődnek ki, melyet a hímek hangos ciripelésükkel is jeleznek. Ciripelésükhöz szárnyaikat használják, ez főként a délutáni és esti órákban hallható, viszont esős szeles időjárás esetében nem zenélnek. A tavasszal lerakott tojásokból kelő lárvák jó darabig ide-oda vándorló életmódot folytatnak, majd csak idősebb lárvakorban készítik el az állandó lakólyukat, melyből akár naposabb téli körülmények között elő is jöhetnek sütkérezni. Legnagyobb egyedszámban lárváik a nyár közepén találhatók meg, ilyenkor azonban számos madárfaj pl. fogoly, sas, egerészölyv zsákmányául is esnek.
A veteményesben a mezei tücsök ugyan kárt is tehet, de nem jellemző ennek nagyobb mértékű jelentősége. Az emberi közelséget nem kedvelik, hamar elugrálnak vagy elbújnak zavarás esetén.