MENÜ
2020. július 7.
Appolónia
A szén-monoxid nem válogat!

A szén-monoxid nem válogat!

Honeywell

Tisztában vagyunk a problémával, mégis kevesen gondoskodunk megfelelően családunk védelméről.

A téli hónapokban szinte naponta halljuk, látjuk a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos híreket. Többségünk tisztában is van a problémával, mégis kevesen gondoskodunk megfelelően családunk védelméről. Sőt, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az sem érezheti magát biztonságban, akinek van otthon CO riasztója, ha az esetleg nem megfelelő, hiszen erről is láthattuk a híradásokat bőven. Akkor most mit csináljak? – kéredezheti jogosan az olvasó. Reméljük írásunk tisztába teszi a szén-monoxid mérgezéssel és a védekezéssel kapcsolatos kérdéseket!

A szén-monoxidról röviden – A szén- monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, könnyű összetéveszteni vele.

Veszélyforrások – Szén-monoxid mindenhol keletkezhet ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid és okozhatnak problémát. Ilyenek például: a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz. Nem csak otthon lehet baj, veszélybe kerülhetünk akár egy panzióban is, vagy amikor a gyerekért megyünk az óvodába. Az sem véd meg a szén-monoxid mérgezés veszélyétől, ha a mi kazánunk rendszeresen karban van tartva, vagy éppen zárt égésterű. Még ilyenkor is történhet baj, szerelési hiba, emberi mulasztás miatt, de olyan esetek is voltak már ahol a szomszédból érkezett a „néma gyilkos” támadása.

A mérgezés tünetei – A szén-monoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okozhat akár végzetes mérgezést is, kis mennyiségben azonban hosszú távon is elviselhető a jelenléte. Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

Hogyan védekezzek? – A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket
okozna. Vásárlás előtt azonban érdemes körülnézni, szakember tanácsát kérni. Számos termékről bebizonyosodott, hogy nem felel meg a vonatkozó szabványnak.

A legtöbb szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos baleset mögött a nem megfelelően üzemeltetett, karbantartott tüzelőberendezés áll, gondoskodjunk tehát tüzelőberendezésünk rendszeres karbantartásáról, kerüljük a tüzelőberendezések házilagos beépítését, javítását, cseréjét, az ilyen munkálatokat mindig bízzuk szakemberre! Fontos az égéstermék elvezetése is, legyen a kéményseprő szívesen látott vendég az éves ellenőrzés során, fogadjuk meg tanácsait. Az égéshez szükséges oxigén ellátás hiánya is okozhat problémát, gondoskudjunk mindig a megfelelő levegő utánpótlásról!

Milyen készüléket válasszak? – A Honeywell Home szén-monoxid vészjelzők évek óta a piac legjobbjai között vannak, rendszeresen bizonyítanak a fogyasztóvédelem és a független laboratóriumok által végzett teszteken, vizsgálatokon. Megfelelnek a vonatkozó európai uniós szabványoknak. A legújabb X-Series vészjelzők elérhetőek a szakértő partnereknél, ahol megfelelő tanácsadás mellett szerezhetjük be a készüléket, annak felszerelésével, használatával kapcsolatban is kaphatunk segítséget.

A Honeywell Home X-Series család mindhárom tagja – az XC70, az XC100 és az XC100D is – rendelkezik egy alacsony gázkoncentráció mérési üzemmóddal, így könnyen tesztelhetjük nem csak az elektronikát, elemet és a szirénát, hanem magát a CO érzékelő szenzor működését is. A vészjelzők fürdőszobában is használhatók, nem gond a pára! Az XC100 és XC100D típusok nagy méretű riasztási üzenettel lényegretörően jelzik a vészhelyzetet és, hogy mit tegyünk. Az utóbbi LCD kijelzőjéről az aktuális szén-monoxid koncentrációt is leolvashatjuk. A készülékek naplózzák az eseményeket. A megfelelő műszerrel rendelkező szakemberek segítségével, az elmúlt tíz nap óránkénti és a teljes élettartam során mért heti maximumokról kaphatunk tájékoztatást. Az új, a csomagoláson X-Series Alarm Scan logóval ellátott vészjelzők eszközállapotát, naplózott riasztási eseményeit akár mi magunk, egy Android vagy iOS okostelefon alkalmazás segítségével, vezeték nélkül is kiolvashatjuk. A vészjelzők beépített elemmel rendelkeznek, elemcserére nincsen szükség. A Resideo ezekre a készülékekre típustól függően 7-10 év élettartam garanciát vállal.

Hová szereljem? – A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található, attól 1-1,5 méterre a helység falán, a plafon alatt és a sarkoktól 30 centiméterrel elhelyezve azt. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szokott tölteni, úgynevezett légzési magasságban elhelyezve. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottságának szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Mit tegyek ha megszólal a vészjelző? – A Honeywell Home vészjelzők megfelelnek a szabványos követelményeknek: minden esetben, amikor a Honeywell Home vészjelző riaszt, szén-monoxid van jelen a levegőben. Ilyenkor azonnal szellőztessen, a teszt gomb megnyomásával némítsa a vészjelző szirénáját, majd hagyja el a házat és hívja a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon. Családtagjai mentése közben ön is rosszul lehet, így elsőként mindig hívjon szakszerű segítséget!

Ha novemberi akciónk alatt meglátogatja valamelyik résztvevő viszonteladó partnerünket, magával hozza és leadja régi vészjelzőjét, most akár kedvező áron vásárolhat új X-sorozatú Honeywell Home szén-monoxid vészjelzőt!