MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A szén-monoxid nem válogat!

A szén-monoxid nem válogat!

Honeywell

Megbízható vészjelzőt otthonra!

A téli hónapokban szinte naponta halljuk, látjuk a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos híreket. Többségünk tisztában is van a problémával, mégis kevesen gondoskodunk megfelelően családunk védelméről. Sőt, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az sem érezheti magát biztonságban, akinek van otthon CO riasztója, ha az esetleg nem megfelelő, hiszen erről is láthattuk a híradásokat bőven. Akkor most mit csináljak? – kéredezheti jogosan az olvasó. Reméljük, írásunk tisztába teszi a szén-monoxid mérgezéssel és a védekezéssel kapcsolatos kérdéseket!

A szén-monoxidról röviden

A szén- monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, könnyű összetéveszteni vele.

Veszélyforrások

Szén-monoxid mindenhol keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid, és okozhatnak problémát. Ilyenek például: a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz. Nem csak otthon lehet baj, veszélybe kerülhetünk akár egy panzióban is, vagy amikor a gyerekért megyünk az óvodába. Az sem véd meg a szén-monoxid mérgezés veszélyétől, ha a mi kazánunk rendszeresen karban van tartva, vagy éppen zárt égésterű. Még ilyenkor is történhet baj, szerelési hiba, emberi mulasztás miatt, de olyan esetek is voltak már, ahol a szomszédból érkezett a „néma gyilkos” támadása.

A mérgezés tünetei

A szén-monoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okozhat akár végzetes mérgezést is, kis mennyiségben azonban hosszú távon is elviselhető a jelenléte. Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

Hogyan védekezzek?

A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna. Vásárlás előtt azonban érdemes körülnézni, szakember tanácsát kérni. Számos termékről bebizonyosodott, hogy nem felel meg a vonatkozó szabványnak.

A legtöbb szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos baleset mögött a nem megfelelően üzemeltetett, karbantartott tüzelőberendezés áll, gondoskodjunk tehát tüzelőberendezésünk rendszeres karbantartásáról, kerüljük a tüzelőberendezések házilagos beépítését, javítását, cseréjét, az ilyen munkálatokat mindig bízzuk szakemberre! Fontos az égéstermék elvezetése is, legyen a kéményseprő szívesen látott vendég az éves ellenőrzés során, fogadjuk meg tanácsait. Az égéshez szükséges oxigénellátás hiánya is okozhat problémát, gondoskodjunk mindig a megfelelő levegőutánpótlásról!

Milyen készüléket válasszak?

A Resideo Kft. által forgalmazott Honeywell Home szén-monoxid vészjelzők évek óta a piac legjobbjai között vannak, rendszeresen bizonyítanak a fogyasztóvédelem és a független laboratóriumok által végzett teszteken, vizsgálatokon. Megfelelnek a vonatkozó európai uniós szabványoknak. A legújabb Resideo X-Series vészjelzők elérhetőek a szakértő partnereknél, ahol megfelelő tanácsadás mellett szerezhetjük be a készüléket, annak felszerelésével, használatával kapcsolatban is kaphatunk segítséget.

A Resideo Honeywell Home X-Series család mindhárom tagja – az XC70, az XC100 és az XC100D is – rendelkezik egy alacsony gázkoncentráció mérési üzemmóddal, így könnyen tesztelhetjük nem csak az elektronikát, elemet és a szirénát, hanem magát a CO érzékelő szenzor működését is. A vészjelzők fürdőszobában is használhatók, nem gond a pára! Az XC100 és XC100D típusok nagy méretű riasztási üzenettel lényegretörően jelzik a vészhelyzetet, és azt, hogy mit tegyünk. Az utóbbi LCD kijelzőjéről az aktuális szén-monoxid koncentrációt is leolvashatjuk. Az új, a csomagoláson X-Series Alarm Scan logóval ellátott vészjelzők eszközállapotát, naplózott riasztási eseményeit akár mi magunk, egy Android vagy iOS okostelefon alkalmazás segítségével, vezeték nélkül is kiolvashatjuk. A vészjelzők beépített elemmel rendelkeznek, elemcserére nincsen szükség. A Resideo ezekre a készülékekre típustól függően 7-10 év élettartam garanciát vállal.

Hová szereljem?

A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található, attól 1-1,5 méterre a helyiség falán, a plafon alatt, és a sarkoktól 30 centiméterrel elhelyezve azt. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szokott tölteni, úgynevezett légzési magasságban elhelyezve. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottságának szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Mit tegyek ha megszólal a vészjelző?

A Resideo Honeywell Home vészjelzők megfelelnek a szabványos követelményeknek: minden esetben, amikor a vészjelző riaszt, szén-monoxid van jelen a levegőben. Ilyenkor azonnal szellőztessen, a teszt gomb megnyomásával némítsa a vészjelző szirénáját, majd hagyja el a házat, és hívja a tűzoltóságot a 112-es
segélyhívó számon. Családtagjai mentése közben ön is rosszul lehet, így elsőként mindig hívjon szakszerű segítséget!