Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Ötven éve nem láttak Iránban ilyen sáskajárást

Ötven éve nem láttak Iránban ilyen sáskajárást

agrotrend.hu

A sivatagi vándorsáskák elképesztő pusztítással vonultak át az országon.

Irán lassan fél éve nyögi a júniusi, sosem látott sáskajárás hatását. 50 éve nem látott léptékű sáskajárás pusztított a területen, melyre a mezőgazdasági miniszter úgy reagált, hogy biztosan állíthatja: ilyen mértékű pusztítást még nem látott. A sáskák hada mintegy 260 000 hektárt tarolt le - írta meg a koponyeg.hu.

Irán számára nem volt más lehetőség, a katonaság segítségét is igénybe kellett venni. Volt már erre példa, és akkor is nagyon nagy segítséget jelentettek, hiszen a terepjáróikkal olyan helyekre is képesek voltak eljuttatni a permetszereket, ahova egyébként lehetetlen lenne. A megfelelő védelemnek és a sáskák elleni fellépésnek - bár nem olcsó - mindenképpen van értelme, hiszen, ha nem teszik, akkor az élelmezés biztonsága kerülhet veszélybe. Arról már nem is beszélve, hogy a sáskákat nem érdeklik az országhatárok, vagyis India ugyancsak veszélyben van, így a védekezésben is kénytelen lesz segítséget nyújtani.

A vegyszeres védekezés csak a permetezőgépek beszerzése miatt 125 000 dollárba került, illetve a védelem alá vont mintegy 800 000 hektár kezelése további 17,5 millió dollárt emésztett fel.