MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Óriási színes rovart fedeztek fel

Óriási színes rovart fedeztek fel

hvg.hu

Sosem látott, 20 centis rovarokra bukkantak a kutatók Madagaszkáron.

Több mint húsz centiméteres testhosszukkal a világ legnagyobb rovarai közé tartoznak – közölte a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény. A kutatók "találmányaikat" a Frontiers in Ecology and Evolution című szaklapban mutatták be.

A legtöbb botsáskától eltérően az új, Achrioptera manga (nyitóképén) és Achrioptera maroloko (alább) nevet kapó fajok hímjei nem álcázzák magukat ágaknak, hanem éppenséggel feltűnően színesek. Ez meglehetősen szokatlan – emelték ki a tudósok. A botsáskák túlélésének legfontosabb szabálya ugyanis normális esetben, hogy észrevétlenek maradjanak, hogy a madarak és más állatok ne egyék meg őket.


"Lehetséges, hogy a levelek fogyasztása során növényi mérgeket vesznek fel a szervezetükbe és tárolják azokat, feltűnő színükkel pedig ezt jelzik, hogy nem fogyaszthatóak" – mondta Frank Glaw, a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény kurátora.

Az állatvilágban többnyire akkor nagyon színesek a hímek, ha ez a párválasztás és párzás során előnyt jelent. Az új fajok azonban főleg éjjel aktívak – ezért is rejtély egyelőre, miért van szükség a színekre.