MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Energiatárolás barlangban

Energiatárolás barlangban

hvg.hu

A finn Vantaa Energy a világ legnagyobb barlangi hőenergia-tároló rendszerén dolgozik.

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban az emberiség előtt álló nagy feladat a tárolás, hiszen nem mindig és nem azonos mértékben képesek a napelemek és a szélerőművek áramot termelni. Erre megoldást jelentenek a hagyományos akkumulátorok, ám ipari mértékben ez a technológia kevés lesz.

A finn Vantaa Energy a világ legnagyobb barlangi hőenergia-tároló rendszerén dolgozik. A cég egy három földalatti barlangból álló létesítményt álmodott meg, Vantaa városában, ami a tervek szerint 90 gigawattóra (GWh) energiatároló kapacitással rendelkezik, és egy közepes méretű település fűtési igényeit akár egy évig is képes lesz kielégíteni.
Az ötlet nem véletlenül Finnországban született meg. Az Európai Unióban ez az ország termeli a legtöbb távhőt, 2023-ban ez 37,3 terrawattórát tett ki. A fűtés több mint felét megújuló energia felhasználásával állították elő, további 14 százalékát pedig olyan hulladékhőből, mint például a szerverparkok által megtermelt hő.
A Varanto-projekt három barlangból áll, melyek mindegyike több mint 300 méter hosszú, 40 méter magas és 20 méter széles. A három barlang együttes térfogata elérheti az 1,1 millió köbmétert, amivel a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz.